Tudomány-Tech

Agyhártyagyulladásban pusztult el a százéves, partra sodródott cápa

rtl.hurtl.hu

2022. április 8. 14:20

Feltételezhető, hogy a nőstény még élt, amikor a partra került.

A tetem vizsgálata derítette ki, hogy agyhártyagyulladásban pusztult el az a grönlandi cápa, amely márciusban sodródott partra Cornwall partjainál, írta meg a Sky News

A grönlandi cápa rendkívül ritka állat, akár 400 éves kort is megélhet, ezzel a leghosszabb élettartamú gerinces. A március közepén talált egyed a tengerbiológusok szerint nagyjából 100 évet élhetett, így fiatal állatnak számított. 

A grönlandi cápáról nagyon keveset tudunk, példányai a Jeges-tengerben és az Atlanti-óceánban élnek akár több, mint két és fél kilométeres mélységben. Az Egyesült Királyságban most először boncoltak fel grönlandi cápát. 

A vizsgálat megállapította, hogy a cápa agya kissé elszíneződött, és zavaros folyadékot tartalmazott, ebben mutatták ki az agyhártyagyulladást okozó baktériumot. A betegség megmagyarázhatja azt is, hogy a példány miért volt olyan messze élőhelyétől. 

Ez az első alkalom, hogy grönlandi cápánál betegséget mutattak ki. Az állat gyomrában lévő iszap miatt feltételezhető, hogy a nőstény még élt, amikor partra vetődött. 

Nyitókép: illusztráció – Fotó: Getty Images

#Tudomány-Tech#cápa#grönlandi cápa#agyhártyagyulladás

Címlapról ajánljuk