Tudomány-Tech

A földi ellenségeskedés az űrben nem érvényes: rendben visszatért két orosz társával a rekorder amerikai űrhajós

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. március 30. 16:25

Mark Vande Hei 355 napot töltött a Nemzetközi Űrállomáson, küldetése utolsó szakaszában támadta meg Oroszország Ukrajnát, ami kétségessé tette hazatérését.  

Az eredeti tervek szerint március 30-án sikeresen landolt Kazahsztánban Mark Vande Hei, a NASA űrhajósa, aki 355 napot töltött  a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, megdöntve ezzel Scott Kelly korábbi, 340 napos rekordját. A csaknem egy évig tartó küldetéssel a NASA elsősorban a hosszan tartó űrutazás emberi szervezetre gyakorolt hatásait vizsgálta, de az Oroszország Ukrajna elleni agressziója háttérbe szorította a közérdeklődésben a tudományos vonatkozásokat. A legnagyobb figyelem arra irányult az utóbbi hetekben, hogy miképp tér haza orosz űrhajóval, orosz kozmonauták társaságában az amerikai űrhajós az ISS-ről, miközben az Egyesült Államok és Oroszország viszonya a végletekig megromlott, ami alaposan rányomja a bélyegét a két ország űrkutatási együttműködésére.


A találgatások közt felmerült még az is, hogy az oroszok túszul tartják majd fogva landolás után az amerikai űrhajóst, mint tették azt Brittney Griner kosárlabda-játékossal nem sokkal ukrajna lerohanása után. A Szojuz MS-19 űrhajó szerdai landolása azonban gond nélkül lezajlott. Az asztronauta és két orosz társa, Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov hajnali 3:21-kor (EDT) hagyta el a Nemzetközi Űrállomást, és helyi idő szerint 17:28-kor biztonságos, ejtőernyős leszállást hajtottak végre a kazah szetyeppén, Dzsezkazgan városától délkeletre.

Orosz szállítóhelikopter érkezik a földetért űrhajóhoz – Fotó: Bill Ingalls/NASA

A NASA közleménye szerint a leszállás után lezajlottak az ilyenkor szokásos orvosi gyorsellenőrzések, majd a legénység orosz helikopterek fedélzetén tér vissza a kazahsztáni Karagandában található állomáshelyre. Vande Hei innen egy Kölnbe tartó NASA repülőgépre száll majd fel, míg a két orosz kozmonauta a Gagarin Kozmonauta Kiképző Központ repülőgépével térnek haza az oroszországi Csillagvárosba.


Mielőtt az űrhajóstrió hazatért volna, az űrállomás parancsnokságát Tom Marshburn, a NASA űrhajósa vette át. A mindig rendkívül érzelmes ceremóniának ezúttal külön jelentőségteljes tartalmat adtak Sklaperov szavai. Az orosz űrhajós azt mondta búcsúzóul az ISS-en maradó személyzetnek, hogy

Az embereknek problémái vannak a Földön. Itt a Föld körüli keringve, mi egy csapat vagyunk.

Nyitókép: Bill Ingalls/NASA

#Tudomány-Tech#tudomány#orosz-ukrán háború#nemzetközi űrállomás#mark vande hei#ma

Címlapról ajánljuk