Tudomány-Tech

Hétszáz évesre becsült ólomszarkofágot találtak a Notre-Dame alatt

rtl.hurtl.hu

2022. március 17. 13:51

A három éve leégett székesegyház felújítása során végeznek ásatásokat.

Egy 14. századinak vélt ólomszarkofágra bukkantak régészek a párizsi Notre-Dame székesegyház felújítása során – számolt be a Reuters hírügynökség. Egy szentélyrekesztő töredékeit is megtalálták (a szentélyrekesztő a Magyar Katolikus Lexikon szerint a papság és a világi hívők elkülönítésére szolgált). A 12. századi Notre-Dame teteje három éve égett le, most elővigyázatosságból végeznek feltárásokat, mielőtt felállványoznák az épületet.

A francia kulturális miniszter bejelentése szerint figyelemreméltó felfedezést tettek a kereszthajó padlózata alatt. Az ásatások egy 18. századi köves réteg alatt zajlanak, de 14., sőt korai 13. századi rétegeket is érintenek a kulturális minisztérium tájékoztatása szerint.

A francia Nemzeti Régészeti Intézet munkatársa, Christophe Besnier azt mondta, hogy egy kis kamerát bejuttattak a szarkofágba, ahol ruhamaradványokon kívül növényi- és hajmaradványokat is felfedeztek. „Az, hogy a növényi maradványok ott vannak, azt jelzi, hogy a szarkofág tartalma remekül megőrződött” – mondta.

A régészek szerint a szarkofág egy magas rangú személyé lehet, aki a 14. században hunyhatott el.

Nyitókép: Jacques Julien / Moment / Getty Images

#Tudomány-Tech#notre-dame#franciaország#régészet#szarkofág#feltárás

Címlapról ajánljuk