Tudomány-Tech

A gyilkos darazsaknak egyetlen gyenge pontjuk van: a szex

Dévai LászlóDévai László

2022. március 16. 20:07

Így lehet csapdába csalni a veszélyes ázsiai óriás lódarazsakat.

Kutatók egy csoportja képes volt létrehozni szintetikus szexferomokat, hogy magukhoz vonzzák a hím ázsiai óriás lódarazsakat, más néven „gyilkos darazsakat” – írja a Futurism. A módszer azért fontos, mert a hatalmas és veszélyes faj sok helyen invazív, így komoly veszélyt jelentenek a helyi ökoszisztémákra.

A hímek a feromon miatt azt hiszik, hogy egy nőnemű egyed van a közelben és hajlamosak emiatt berepülni bármilyen csapdába.

Sikerült elkülönítenünk a női nemi feromon fő összetevőit, létrehozva ezzel egy olyan keveréket, amely rendkívül vonzó a szűz királynőkkel való párzásért versengő hímek számára

mondta James Nieh, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem rovartudósa és a Current Biology tudományos folyóiratban publikált tanulmány társszerzője.

Amikor ezeket a feromonokat ragadós csapdákon tesztelték, akkor hímek ezreit sikerült elfogni.

A kutatócsoport tagjai azt remélik, hogy az eredményeiket az invazív fajok elleni küzdelemben lehet majd felhasználni. Az ázsiai óriás lódarazsak Észak-Amerikában tömegével pusztítják az őshonos veszélyeztetett méhfajok egyedeit, mintegy 100 millió dolláros kárt téve ezzel a helyi gazdaságban.

Az említett őshonos méhek a beporzásban játszanak fontos szerepet, a beporzás pedig elengedhetetlen a növénytermesztés és a takarmányozás terén.

Nyitókép: Illusztráció / Bruno Uehara / Getty Images

 

#Tudomány-Tech#ázsiai óriás lódarázs#gyilkos darázs#szex#feromon#méhek#mezőgazdaság

Címlapról ajánljuk