Tudomány-Tech

Az érzékeny adatok külföldre menekítése is napirenden van Ukrajnában

rtl.hurtl.hu

2022. március 10. 8:16

Meg akarják akadályozni, hogy az oroszok rátegyék a kezüket az állami szervek adatbázisaira.

Az ukrán kormány felkészül arra, hogy külföldre menekítse a kormányzati szervek által kezelt adatokat, ha az orosz erők mélyebben behatolnak az országba – mondta el a Reuters hírügynökségnek az ukrán Állami Különleges Kommunikációs és Információvédelmi Szolgálat helyettes vezetője.

„Előkészítjük a terepet” – fogalmazott Viktor Zsora, hozzátéve, hogy a fő cél az, hogy Ukrajnán belül védjék meg az ország informatikai infrastruktúráját. Az adatok külföldre menekítése inkább „B, vagy C terv” Viktor Zsora szerint, amihez arra is szükség van, hogy az ukrán törvényhozás megváltoztassa azokat a jogszabályokat, amelyek korlátozzák az érzékeny adatok külföldre vitelét.

Elmondta, hogy már eddig is volt példa rá, hogy Ukrajnán belül biztonságosabb helyre szállítottak adatokat úgy is, hogy a szervereket vagy adathordozókat vitték el, és úgy is, hogy hálózaton keresztül másolták át azokat másik szolgáltatóhoz, illetve szerverre.

Ukrajna számos országtól kapott már felajánlást az adataik tárolására, de Viktor Zsora nem nevezte meg ezeket, annyit mondott, hogy a közelség miatt európai helyszínt szeretnének. Ha a törvényhozás hozzá is járul ehhez, az még nem jelenti, hogy azonnal elvisznek az országból minden adatot, erről az állami szerveknek egyedileg kell dönteni.

A Reuters megjegyzi, hogy tavaly augusztusban került először a figyelem középpontjába az a kérdés, hogy mi legyen a kormányzati szervek által felhalmozott adatokkal: azután, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei kivonultak Afganisztánból. Miután a tálibok elfoglalták Kabult, érzékeny adatokhoz juthattak hozzá korábbi kormányalkalmazottakról és katonákról, amelyek alapján elfoghatták őket. Hasonló aggodalmak játszanak szerepet Ukrajnában is, ahol az oroszok tehetik rá a kezüket kormányzati és hírszerzési dokumentumokra.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Tudomány-Tech#orosz-ukrán háború#ukrajna#adatvédelem

Címlapról ajánljuk