Tudomány-Tech

Állítólag pénteken leválik Oroszország a világ internetéről, de a kormány tagadja ezt

Mohos MátéMohos Máté

2022. március 8. 9:31

A Kínai Nagy Tűzfal mellett újabb sáncok épülhetnek.

Ahogy már mi is írtunk róla, Oroszországban komolyan korlátozzák a nyugati médiumok elérhetőségét, amelyek a háború borzalmairól írnak: többek között a CNN és a BBC is elérhetetlen. Emellett a Facebookot is lekapcsolta Putyin kormánya.

Most úgy tűnik, még messzebbre mehetnek: már arról szólnak a hírek, hogy a kormány azt tervezi, teljes egészében leválik a globális internetről.

Ez gyakorlatban azt jelentené, hogy az oroszok csak a saját infrastruktúráról működtetett hálózaton tudnának internetezni. Így könnyebb lesz ellenőrizni és blokkolni az egyes oldalakat.

A HVG által szemlézett hírek szerint minden cégnek át kell térnie a „.ru” végződés használatára, és váltania kell itthoni szerverek használatára. Korábban már a CNN is arról írt, hogy hasonló várható, mint Kínában, ahol a „Kínai Nagy Tűzfalnak” nevezett rendszer értelmében számos nyugati szolgáltatás elérhetetlen.

Oroszország már 2018-ban elkezdte kidolgozni az egy országon belül működtetett internet alapjait, egy évvel később pedig sikeresen tesztelték is azt. Az orosz kormány tagadja, hogy pénteken megteszik a drasztikus lépést.

Nyitókép: Sefa Karacan / Anadolu Agency via Getty Images

#Tudomány-Tech#orosz-ukrán háború#internet#putyin#facebook#kína#kormány

Címlapról ajánljuk