Tudomány-Tech

Putyin háborúja véget vethet az orosz-amerikai űrbarátságnak

rtl.hurtl.hu

2022. március 3. 10:53

Az űrben Amerika és Oroszország eddig segítette egymást. Ez a helyzet most megváltozhat.

Az amerikai Űrrepülési -és űrktatuási hivatal (NASA) közlése szerint Oroszország háborús tevékenysége a Nemzetközi Űrrállomás (ISS) létét veszélyezteti – írja Politico. Az űrállomás már 1998 óta kering a Föld körül és mint olyan, a nemzetközi űrközösség békés együttműködésének a jelképe.

Az űrállomáson hosszú évek óta dolgoztak együtt amerikai és orosz asztronauták, de Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja óta feszülté vált a hangulat a két nemzet között.

A Politicónak nyilatkozó egykori és jelenlegi NASA-szakértők szerint, ha Oroszország úgy dönt, hogy leválasztják az általuk működtetett modulokat, akkor az könnyen az állomás végét jelentheti. Elsősorban olyan rakétaegységekről van szó, amelyek lehetővé teszik az állomás bolygó körüli navigációját. A NASA szerint Elon Musk cége, a SpaceX végső esetben segíthet abban, hogy a Nemzetközi Űrállomás története ne érjen dicstelen véget, de kérdéses, hogy az amerikaiak akarnak-e még pénzt költeni egy olyan egységre, amit előreláthatólag 2031-ben pont költséghatékonysági szempontból a Csendes-ócánba fognak navigálni.

Nagy többletköltséget jelent, de nem engedhetjük, hogy a Nemzetközi Űrállomás széthulljon.

– nyilatkozta Brian Weeden, a Secure World Foundation űrkutatója.

Szabotázs

Nem tekinthető jó előjelnek, hogy az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) elnöke, Dimitrij Rogozin a Twitterre megállás nélkül orosz háborús propagandát posztol. A Roszkoszmosz az elmúlt egy hétben többször azzal fenyegetőzött, hogy az Oroszország ellen indított gazdasági szaknciók sora miatt a Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő orosz űrhajósok szabotálni fogják az általuk működtetett fontos modulokat.

A nemzetközi űrközösség tagjai hosszú idő után tapasztalhatnak újra orosz-amerikai konfliktust, eféle aggresszióra a hidegháború vége óta nem volt példa.

Az elmúlt évtizedekben az orosz és az amerikai űrhajósok leginkább segítették egymást nemcsak az űrben, hanem a Földön is. Amikor az Obama-kormányzat lényegében leállította a NASA űrrepülési programját, akkor az amerikaiak a Kazahsztánban fekvő, de orosz ellenőrzés alatt álló bajkonuri űrrepülőtérről induló Roszkoszmosz-rakétákkal juttattak fel fontos eszközöket a világűrbe.

Nyitókép: Sebastian Kaulitzki/Science Photo Library / Getty Images

 

#Tudomány-Tech#orosz-ukrán háború#nemzetközi űrállomás#nasa#oroszország#egyesült államok

Címlapról ajánljuk