Tudomány-Tech

Százra szűkült a magyar űrhajós-jelöltek köre, akik közül valaki 2024-ben a Nemzetközi Űrállomásra léphet

rtl.hurtl.hu

2022. február 14. 19:55

Online alkalmassági vizsgálattal szelektálják tovább a jelentkezőket.

A jelentkezési határidő lezárásáig, 2022. január 31-ig több mint 240 érvényes pályázat érkezett a HUNOR (Hungarian to Orbit) Magyar Űrhajós Programra. Közülük az első értékelést követően 100 jelentkező jutott tovább a kiválasztási folyamat során – közölte Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa hétfőn Budapesten.

Az első szűrőn továbbjutott jelentkezők közül 86 férfi és 14 nő, akik már megkezdték az online alkalmassági tesztek kitöltését.

A miniszteri biztos hozzátette: a kiválasztási folyamat az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködve zajlik, melynek során alapos fizikai és pszichológiai vizsgálatok, valamint szakmai felmérések várnak a jelentkezőkre. Az rtl.hu is beszámolt róla, hogy az ESA külön is pályázatot írt ki leendő űrhajósok számára, amelyre Magyarországról 149-en jelentkeztek, 115 férfi és 34 nő.

Ferencz Orsolya miniszteri biztos a HUNOR Magyar Űrhajós Programról tartott sajtótájékoztatón 2022. február 14-én. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Sztáray Péter biztonságpolitikai államtitkár felidézte, hogy a kormány 2021-ben fogadta el Magyarország első, közel 100 millió dolláros, nagyjából 31 milliárd forintos költséggel tervezett űrprogramját, űrstratégiáját. Ennek prioritásai az első magyar kereskedelmi műhold felbocsátásától és a kapcsolódó földi szegmens fejlesztésétől kezdve az űrkutatás oktatási pillérének erősítésén át az űrkutatással kapcsolatos nemzetközi kezdeményezésekben való aktívabb részvételig terjednek. Mint kiemelte, a stratégia fő prioritási területe az emberes űrrepülés.

Várhatóan a kiválasztási folyamat végén, 2024 első félévében indulhat magyar kutató űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra.

Nyitókép: Nemzetközi Űrállomás / Getty Images

#Tudomány-Tech#űrhajós#magyar#nemzetközi űrállomás#ferencz orsolya

Címlapról ajánljuk