Tudomány-Tech

Látványos tűzgömb hullott Magyarország felett az este

rtl.hurtl.hu

2022. február 11. 12:21

Valószínűsítik, hogy a tűzgömb teljes anyaga elégett.

Hosszú pályavonalú fehér fényű tűzgömb látszódott Magyarország felett csütörtök este 19 órakor – jelentette a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT).

Az MMT által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat (MTH) bajai, bükki, győri és zalaegerszegi teljes égboltkamera-állomásai rögzítették a jelenséget, amit a derült ég tett lehetővé.

A hullást körülbelül öt másodpercig lehetett látni. A meteoritikai társaság közlése szerint -6, -8 magnitúdó fényességet is elért a meteor, ami valamivel meghaladja a Vénusz legnagyobb fényességét.

Ezt követően fényessége csökkent, miközben anyagdarabok szakadoztak le róla. A szakemberek valószínűsítik, hogy a meteor teljes anyaga elégett.

Hozzáteszik, ezekben a hónapokban gyakori a fényes tűzgömbjelenség, de nem azért, mert több lenne belőlük, hanem azért, mert egyre több az olyan modern, egész égboltot figyelő kameraállomás, mint amilyen az MTH-é is.

A tűzgömbök olyan nagyobb hullócsillagok (meteorok), amik az átlagos meteoroknál is fényesebbek (-3, -4 vagy annál nagyobb magnitúdójúak), hosszan haladnak a légkörben, útjuk során többször is felfényesednek, több robbanással égnek el.

Az átlagosnál nagyobb, fényesebb (-14 vagy annál nagyobb magnitúdójú) tűzgömböket gyakran emlegetik bolida néven is, ezek már gyakran hangrobbanások kíséretében esnek darabjaikra és semmisülnek meg a légkörben.

Nyitókép: a Magyar Meteoritikai Társaság által üzemeltetett Magyar Tűzgömbkamera Hálózat bajai kamerája / meteoritok.org

#Tudomány-Tech#tűzgömb#meteor#égi jelenség#meteorit

Címlapról ajánljuk