Tudomány-Tech

Kockázatos a túl sok paracetamol a magas vérnyomással élők számára

rtl.hurtl.hu

2022. február 8. 16:23

A szert rövid távon fájdalom- és lázcsillapításra használják, megtalálható például a megfázás elleni, instant forróitalokban is.

Egy brit tanulmány szerint a magas vérnyomással küzdő emberek, akik vényköteles paracetamolt szednek, a szívroham és a sztrók növekvő kockázatával nézhetnek szembe – írta a BBC.

A tudományos következtetést közlő Edinburgh-i Egyetem kutatói szerint az orvosoknak át kellene gondolniuk a kockázatokat és az előnyöket, ha hosszabb időre írnak fel paracetamol tartalmú gyógyszereket a betegeiknek. Ugyanakkor a kutatók szerint rövid távon, fejfájásra és lázra alkalmazva a szer biztonságos. A hosszabb távú hatásokat eddig nem vizsgálták.

A paracetamolt világszerte széles körben használják rövid távon fájdalom- és lázcsillapítóként. Ezt adagolják egyes megfázás elleni, instant italporokhoz is.

Azonban gyakran krónikus fájdalmak kezelésére is felírják az orvosok. Skóciában például 2018-ban félmillió embernek írták fel. Ugyanakkor az Egyesült Királyságban minden harmadik embert érint a magas vérnyomás, 

Az Edinburgh-i Egyetem vizsgálatában 110 önkéntest követtek nyomon, akiknek a kétharmada magas vérnyomásra szedett gyógyszert.

Nyitókép: Getty Images

#Tudomány-Tech#fájdalomcsillapító#láz#szívroham#sztrók#kutatás

Címlapról ajánljuk