Tudomány-Tech

100 másodperce van az emberiségnek a teljes megsemmisülésig

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 20. 17:31

Nem javultak az emberiség globális kilátásai, a végítélet órája 2020 óta 23 óra 58 perc 20 másodpercet mutat.

 

Nem nyúlt az emberiség végét előrejelző szimbolikus órához az amerikai atomtudósok tudományos szervezete (The Bulletin of the Atomic Scientists), amely élőben közvetítette az év eleji szokásos óraállítását. A végítélet órája (Doomsday Clock) egy jelképes óra, ami 1947 óta azt mutatja, hogy milyen közel van az emberiség a teljes megsemmisüléshez, azaz éjfélhez. A teljes megsemmisülés eredetileg a globális nukleáris háború kitöréséhez volt kötve, amit az utóbbi években a klímakatasztrófa visszafordíthatatlan hatásaival és az emberi fajra potenciálisan veszélyes technológiák megjelenésével egészítettek ki.

Idén január 20-án a szervezet azt közölte, hogy nem nyúlnak az óra mutatóihoz, így azok a 2020-ban beállított  23 óra 58 perc 20 másodpercet mutatják továbbra is. Ennél közelebb sosem volt még az óra éjfélhez, tehát az emberiség globális kilátásai egy fikarcnyit sem javultak az elmúlt egy évben.

Az indoklás szerint voltak ugyan tavaly reménykeltő fejlemények a nukleáris fegyverek korlátozása terén, de a világpolitika összességében kedvezőtlenül alakult. A három nagyhatalom, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína kapcsolatai feszültebbekké váltak, a hiperszonikus fegyverek fejlesztése felgyorsult, Észak-Korea atomhatalmi törekvése továbbra is komoly fenyegetést jelent a távol-keleti régiók biztonságára, míg Európában az ukrajnai helyzet eszkalálódása jelent komoly veszélyt a békére.

A szervezet szerint a fejlett országokban a koronavírus-világjárvány elleni fellépés eszközei sokat javultak, de a harmadik világban továbbra is alacsony színvonalú a pandémiás védekezés. Az oltóanyagok globális elosztására irányuló terv gyakorlatilag összeomlott, a szegényebb országokban gyakorlatilag nincs védőoltás, ami nagyban kedvez újabb és újabb vírusmutációk kialakulásának.


A globális felmelegedés és klímaváltozás negatív hatásainak mérsékléséről rengeteg szó esett tavaly is, de igazán hatásos lépéseket egyik ország sem tett és tesz a szén-dioxid kibocsátás mérséklésére, a fosszilis energiahordozók visszaszorítására, a következő generációk túlélési esélyeinek javítására.

Az amerikai atomtudósok tudományos szervezete az emberiséget a saját pusztulása felé terelő technológiák közé sorolta a génszerkesztést, a kiberhadviselést, a dezinformációs technológiák térnyerését – főképp a koronavírussal és oltásokkal kapcsolatos álhírek terjesztését –, illetve a műholdak elleni fegyverek kifejlesztését, tesztelését.

Mindezek miatt továbbra is 100 másodperc van csak hátra az emberiség legsötétebb órájáig.

Nyitókép: Bulletin of the Atomic Scientists/Twitter

#Tudomány-Tech#végítélet órája#emberiség#katasztrófa#klímaváltozás#klímavészhelyzet#atomháború

Címlapról ajánljuk