Tudomány-Tech

Jakab Ferenc nem gondolja, hogy négyhavonta oltatni kell majd magunkat

rtl.hurtl.hu

2022. január 14. 11:45

Azt viszont elképzelhetőnek tartja a virológus, hogy évente szükség lesz ismétlő oltásra a koronavírus ellen.

Az omikron variáns úgy terjed, mint a futótűz, az európai lakosság akár hetven százalékát is megfertőzheti a következő két hónapban – mondta Jakab Ferenc virológus, a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a Reggeliben.

A Pécsi Tudományegyetem professzora ehhez azt is hozzátette, hogy az első jelekből úgy tűnik, az omikron enyhébb lefolyású fertőzést okoz, nem támadja úgy a tüdőt, mint az eddigi variánsok: sokkal inkább a felső légutakra korlátozódó náthaszerű, torokfájással, levertséggel járó betegséget okoz. De ezzel nem a világjárvány, csak az ötödik hullám lecsengéséhez érhetünk el – felszabadulhatunk tavaszra, lesz egy jó nyarunk, azután meglátjuk, mit hoz az ősz és a tél.

Jakab Ferenc elmondta, hogy 

Afrikában, Ázsiában, ahol kevés az oltott ember, folyamatosan cirkulálni fog a koronavírus, újabb variánsok alakulnak ki, amelyek előbb-utóbb eljutnak az európai és amerikai területekre is, újabb és újabb járványhullámokat idézve elő.

Az első két alapoltás fontos, a harmadik megerősítő oltás elengedhetetlen – fogalmazott a professzor. Szerinte most még nem lehet megválaszolni azt a kérdést, hogy mi lesz a továbbiakban, ehhez előbb ki kell értékelni, hogy a harmadik oltás után hányan, milyen tünetekkel, milyen súlyossággal fertőződtek meg. Ő maga nem gondolja, hogy szükség lenne arra, hogy négyhavonta oltassuk majd magunkat, de elképzelhető, hogy évente szükség lesz ismétlő oltásra. Ez nagyon összetett kérdés, aminek megválaszolása sok tudományos munkával és kutatással jár.

Elmondta azt is, hogy a gyerekek beoltását ugyanolyan fontosnak tartja, mint a felnőttekét, saját két gyermeke túl van mindkét alapoltáson. 

Az egyetlen olyan megoldás, amiről biztosan tudjuk, hogy működik, az oltás – mondta, hozzátéve, hogy ez tud bennünket kivezetni a járványból.

Kísérletek és publikációk igazolják, hogy a harmadik oltás esetében újra megugrik a hatékonyság, és az omikron variáns esetében is sokkal nagyobb védettséget kapunk – mondta Jakab Ferenc, aki kifejtette, hogy a gyerekkori védőoltásoknál hasonló történik, azokat is kétszer-háromszor kell adni, vagy például a kullancsencephalitis elleni oltást is ismételni kell időközönként, az immunrendszert folyamatosan serkenteni kell a védekezésre.

A teljes beszélgetés:

Nyitókép: Oltás a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton Nagykállón 2022. január 13-án. Fotó: MTI/Balázs Attila

Címlapról ajánljuk