Tudomány-Tech

Mint Mózes a Vörös-tengert, úgy választja ketté a világ legnagyobb szállítógépe a reptéri ködöt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 9. 20:18

Fantasztikus videót tett közzé egy lengyel spotter a Facebookon arról, hogyan győzi le az Antonov An-225 Mrija óriásgép a sűrű ködöt.

 

A repülés szerelmesei, különösen az úgynevezett spotterek (azaz olyan hobbifotósok, akik repülőterek környékén különleges repülőgépekre vadásznak) szemében napjaink egyik legizgalmasabb repülőgépe az Antonov An-225 Mrija (Álom). A szovjet űrsiklók hordozására tervezett típusból egyetlen készült el teljesen, és üzemel a mai napig, mint teherszállító gép.

A kijevi Antonov tervezőiroda 80-as években kifejlesztett repülőgépe rekorder: az An-225-ös a legnagyobb, legnehezebb repülőgép a világon, ő képes jelenleg a legnagyobb terhet szállítani. Hat hajtóművével, 88 méteres fesztávával, jellegzetes kettős farokrészével semmihez nem fogható látványt tud nyújtani az ukrán Antonov Airlines gépe.

A Mrija elég gyakran röpköd a világ különböző repterei közt, jellemzően Ázsia és Európa közt. 2021. január 9-én Isztambulból érkezett Rzeszow repterére, ahol nagy csapat lengyel spotter várta a landolást. A reptér környékét sűrű köd borította, de ez nem különösebben hatotta meg az óriásgépet, mint az Maciej Skop videójából, amit az Antonov An-225 Mriya nyilvános Facebook-csoportba posztolt, jól látszik:


Nyitókép: Maciej Skop/Antonov An-225 Mriya/Facebook

#Tudomány-Tech#antonov#an-225#mrija#óriás#repülőgép#cargo

Címlapról ajánljuk