Tudomány-Tech

Rózsás flamingókat láttak a Kiskunsági Nemzeti Parkban

rtl.hurtl.hu

2022. január 8. 7:07

Az elmúlt 110 évben összesen csak 16 alkalommal bukkantak fel Magyarországon.

Két rózsás flamingót figyeltek meg madarászok a Duntatetétlennél, a Bába-széken. Egy öreg és egy fiatal példány álldogált a sekély vízben – adta hírül a Kiskunsági Nemzeti Park.

A rózsás flamingó rendkívül ritka kóborló Magyarországon, 1910 óta a mostanival együtt összesen tizenhatszor észlelték példányait. Legutóbb 2018-ban a szegedi Fehér-tónál tűnt fel egy fiatal egyed. A Bába-széken megfigyelt két madár sem maradt sokáig, még aznap továbbrepültek, másnap már ne látták őket.

A faj Európa déli területein többfelé fészkel, bár speciális élőhelyi igényei vannak. Állandó költőfaj Afrikában, de jelen van a Közel-Kelettől egészen Indiáig is. Ez a jellegzetes csőrű, nyakigláb gázlómadár általában a tengerparti sós vizes élőhelyekhez kötődik, a kontinens belsejében kifejezetten ritkán tűnik fel. Az alföldi sekély szikes tavak némileg emlékeztetnek azokra sós tavakra és tengerparti lagúnákra, ahol a flamingók rendszeresen előfordulnak. Táplálékuk olyan apró rákok, sóférgek, szúnyoglárvák és moszatok, melyeket speciális csőrük segítségével szűrnek ki a lágy iszapból.

 

Nyitókép: Flamingók Dunatetétlennél 2022. január 6-án. Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park/ Facebook

 

 

#Tudomány-Tech#flamingó#állatok#kiskunsági nemzeti park

Címlapról ajánljuk