Tudomány-Tech

Lélegzetelállító fotót készített egy magyar csillagász a Leonard üstökösről

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. január 4. 22:05

Az égi vándor hazánkból nem volt igazán jól megfigyelhető, de a déli féltekén lakók gyönyörű karácsonyi ajándékot kaptak.

 

December elején a hazai csillagászokat, asztrofotósokat és az éjszakai égbolt amatőr fürkészőit egyaránt lázban tartotta az év üstökösének kikiáltott C/2021 A1 (Leonard) üstökös. A Leonard végül nem vált olyan szép, fényes, szabad szemmel megfigyelhető üstökössé, mint tavaly a Neowise volt, hazánkból csak meglehetősen nehezen lehetett megfigyelni vagy lefényképezni.

A Földtől távolodó, a Nap felé közeledő Leonard egy idő után már csak a Föld déli féltekéjéről vált megfigyelhetővé, és az ott élők szinte karácsonyi ajándékként meglepetésszerű csóvakitörést és még egy ráadás jelenséget is észlelhettek. Majzik Lionel magyar asztrofotós, amatőr csillagász és hobbi fényképész egy namíbiai robottávcső segítségével gyönyörű felvételt készített minderről. A fotót közzé is tette Facebook-oldalán, az alábbi magyarázattal:

A nap felé közeledő üstökös 2021. december 20-án több magnitúdó fényességnövekedéssel járó kitörést produkált, majd december 23-án egy újabb kitörés követte. A kométa rendkívül látványos struktúrájú, több tíz fok hosszú (vagyis több millió kilométeres) csóvát növesztett.

Majzik Lionel december 25-én, három percnyi nyersanyagot készített a Skygems Remote Observatories namíbiai 200 mm-es műszerével. Ekkor jött a ráadás:

Nagy meglepetésemre egy rendkívül ritka jelenségnek lehettem részese, mert sikerült detektálnom az ioncsóva leszakadását, ami a csóva napszélplazmával való erős kölcsönhatásnak tudható be. Ez a nagy csomó később napokig észlelhető volt még az égi vándor nyomvonalán.

Majzik Lionel az rtl.hu érdeklődésére elmondta, hogy mivel az üstökös már viszonylag alacsonyan jár a horizont fölött, és a sötétség beálltával figyelhető meg a legjobban, elég rövid idő állt és áll rendelkezésre a megfigyelésére. Így nagyjából 5-6 robottávcső van a világon, amit használni lehet, ezért nagy a sorbanállás, neki is nagy szerencséje volt, hogy a Skygems távcsövére tudott pár perc időt bérelni.

A pár percnyi expozíciót aztán nagy harc követte, hogy minden fontos képi információt kinyerhessen a pixelekből: 

vért izzadtam, hogy mit kezdjek jóformán egyetlen expóval.

A Leonard lassan eltűnik a déli félteke megfigyelői elől is, már távolodik a Naptól, fényessége egyre csökken, január végén a laikusok számára már nem is lesz megfigyelhető.

Nyitókép: Majzik Lionel

#Tudomány-Tech#leonard üstökös#csillagászat#asztrofotó#lionel majzik

Címlapról ajánljuk