Tudomány-Tech

A fával fűtött kályhák füstje károsabb lehet, mint az autók kipufogói

rtl.hurtl.hu

2021. december 17. 10:38

Egy kutatás szerint a városi levegőben található, rákkeltő anyagokat tartalmazó részecskék több mint fele fatüzelésű kályhákból származik.

A fatüzelés sokkal veszélyesebb lehet az emberekre, mint a járművek által kibocsátott füst – állapította meg egy athéni tanulmány, amelyet a brit Guardian ismertetett. A kutatás szerint a városi levegőben található, rákkeltő anyagokat tartalmazó részecskék több mint fele fatüzelésű kályhákból származik.

Az úgynevezett policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) a tüzelőanyagok elégetésével kerülnek a levegőbe, régóta ismert rákkeltő hatásuk, pontos forrásuk azonban nem volt tisztázott. A görög fővárosban végzett felmérés azonban kimutatta, hogy 

az éves PAH-kibocsátás  31 százaléka fatüzelésből származik (33 százalék forrása a gáz- illetve fűtőolaj, 29 százaléké benzin), miközben a városban csak a lakosság 8 százaléka fűt fával.

Ráadásul a fatüzelésből származó mennyiség főként télen kerül a levegőbe.

Egyes PAH-ok ráadásul rákkeltőbbek, mint mások. Ezt is figyelembe véve, a fatüzelés felelős az embereket érő rákkockázat 43 százalékáért, a gázolaj és a fűtőolaj 36, a benzin pedig 17 százalékot tesz ki. Az otthoni fatüzelés tehát jelentős probléma a városi levegő minősége szempontjából, a kutatók szerint nem csak Athénban, hanem egész Európában.

Athanasios Nenes, a kutatás egyik vezetője szerint az adatok megdöbbentették a tudósokat, akik arra jutottak, hogy mindent meg kell tenni a fatüzelés visszaszorítása érdekében.

Nyitókép: Párás, ködös, hideg, de napfényes idő a fővárosban. Az épületek kéményei égésterméket engednek ki a levegőbe. – Fotó: Jászai Csaba / MTVA

#Tudomány-Tech#rákkeltő anyag#kutatás#fatüzelés#fűtés

Címlapról ajánljuk