Sztárbox

Több sztár bejelentkezett már, hogy szívesen indulna egy következő Sztárboxban – interjú Verebély Marcell senior kreatív producerrel

Szeifert-László MónikaSzeifert-László Mónika

2023. december 8. 9:30

Csak a legvadabb álmaiban gondolta volna, hogy ekkora siker lesz a Sztárbox, az igazi eredménynek azonban azt tartja, hogy a műsor nemcsak vasárnap estéket pezsdíti fel, de két adás között is ez a téma az emberek között – mondja Verebély Marcell, aki májusban maga is bokszolni kezdett. A Sztárbox senior kreatív producerét megkérdeztük arról, hogy mi alapján választották ki a résztvevőket és döntöttek a meccsek párosításairól, hogy mi történt a háttérben Kabát Péter eszméletvesztése és az Istenes Bence-Rácz Jenő meccs körüli botrány alatt, hogy lesz-e jövőre is Sztárbox, de szóba került az is, miért tér vissza egy év szünet után az X-Faktor az RTL-re. 

Gondoltad volna a műsor indulása előtt, hogy ekkora siker lesz a Sztárbox?

Számítottam arra, hogy siker lesz, de hogy ekkora siker, azt csak a legvadabb álmaimban mertem remélni. És nem is feltétlenül a nézettségre gondolok, hanem arra, hogy ilyen fantasztikus hatása lesz, ez az, ami kicsit engem is meglep. A Sztárbox nemcsak egy tévéműsor, hanem téma. Téma másnap a munkahelyen, téma a villamoson, a buszon, az iskolában, mindenhol. Szerintem ez a csodálatos, amikor egy műsor nemcsak attól addig tart, amíg benne van a tévében, hanem utána is, és a Sztárbox ezt meg tudta csinálni.  

Kokó azt mondta, hasonlónak érzi az emberek lelkesedését, mint régen a bokszklubos időkben. Szerinted is van akkora érdeklődés, mint 20 éve egy Kokó-, Erdei- vagy Balzsay-meccs idején?

Akkor még gyerek voltam, amikor Kokó bokszolt, de valóban hasonló. A közvetlen és nem közvetlen környezetemből is tudok rá példát, hogy emberek nem fekszenek le aludni, bármilyen sokáig tart a műsor, és bármilyen korán kelnek hétfő reggel, vagy gyerekek nem hajlandóak ágyba menni, hiába van másnap iskola. 

Én is ilyen voltam, mindegy volt, hogy Kokó mikor bokszolt, ha éjjel fél 12-kor, akkor sem voltam hajlandó lefeküdni addig, amíg nem nézhettem meg a meccset.


Szerinted megjött az emberek kedve ahhoz, hogy ne csak nézzék, hanem el is kezdjenek bokszolni?

Edzőkkel beszélgettünk erről, és van olyan, aki már nem tud több tanítványt fogadni, mert betelt. És vannak olyan ökölvívóiskolák, ahol látványosan megugrott a beiratkozók száma, gyerekek, fiatalok és még felnőttek is meg akarnak tanulni bokszolni. A boksz nemcsak arról szól, hogy valakinek lesz egy meccse egyszer, vagy több meccse, ez egy remek sport feszültséglevezetéshez, mozgáshoz, mert a teljes testedre szükség van benne. Csak ajánlani tudom.

Több sztár bejelentkezett már, hogy szívesen indulna egy következő Sztárboxban – interjú Verebély Marcell senior kreatív producerrel
Fotó: RTL

Neked nem jött meg a kedved a bokszhoz?

Nekem annyira megjött a kedvem, hogy május óta minden héten járok edzésre, amennyit csak tudok.  

Körülbelül hány fős stábbal dolgozol a Sztárboxban?

A szerkesztőség és a gyártás körülbelül 30-40 fő, de amikor az élő adás lebonyolítása zajlik, akkor 150-200 fő dolgozik a műsoron. Egy hatalmas csapat óriási munkájának eredménye, hogy megszületik az adás.

Kik döntötték el és mi alapján, hogy kik legyenek a szereplők?

Erről az RTL kreatív igazgatóságán dolgozó kreatív producerek és a kreatív igazgató döntött. Ez egy közös ötletelés nem is olyan hosszas folyamata volt. Bedobáltunk neveket és sorban felkerestük őket. Még 10-11 hónappal ezelőtt felhívtam azokat a sztárokat, akik az első ötleteléskor felmerültek, és szinte mindenki igent mondott.  

Nem is volt olyan, akit győzködni kellett?

Nem, olyan volt, aki kért gondolkodási időt, pár napot, de 99 százalékban igent mondtak ők is. 

De a legtöbben azonnal elvállalták. 


Aki nemet mondott, annak vagy olyan elfoglaltsága volt, ami nem volt összeegyeztethető a felkészüléssel, vagy egy egészségügyi probléma miatt nem tudott indulni.  

Hogyan döntöttétek el, hogy ki kinek lesz az ellenfele?

Nagyon sok szempontot vettünk figyelembe, itt már a szakmai stáb, elsősorban Kokó véleményét kérdeztük meg. Nyilvánvalóan voltak szakmai szempontok, mint például a súly és a magasság, és volt olyan szempont is, hogy miből tud egy-egy jó kikerekedni. A való életben igaz barátok csaptak össze a ringben, voltak olyanok, akiknek a szakmájuk volt közös, és előfordult az is, ahol valós feszültség volt két ember között. A párosítások szinte adták magukat.

Ha már a barátokat említetted, a legmegrázóbban épp két barát mérkőzése ért véget. Mennyire estetek kétségbe, mikor Kabát Peti összecsuklott Rácz Jenő KO-ja után?

Minket is megrémített a dolog ott a vezérlőben, ahol én minden kameraképet látok. Érthető okokból nem mutattunk közeli képet Kabátról, de én láttam, mi történik, és tudok kommunikálni a kommentátorállásban Kokóval, aki a ring mellett ül. Így nagyon rövid idő alatt eljutott hozzám az az infó és láttam is, hogy Peti már nyeri vissza az eszméletét. Ez a tévében még másodpercekig úgy tűnhetett, hogy mozdulatlanul fekszik a földön, de addigra már kinyitotta a szemét. Aztán Kokó is bemondta, hogy visszanyerte az eszméletét. Nem tartom magam bokszszakértőnek, de aki valamennyire beleássa magát ebbe a sportágba, tudja, hogy van az állcsúcsra érkező találat, amikor – ahogy a bokszolók mondják – lekapcsolják a villanyt, Petinél is ez történt. Ez egy szép találat volt Jenő részéről, nem is volt annyira erős, Jenő is azt mondta, hogy nem ez volt a legerősebb ütése, de ez volt a legtisztább találata, és azon a ponton landolt az állon, ahol ez ilyen reakciót eredményez.  

Hányszor fordult elő, hogy a műsor után is orvosi vizsgálatot kellett elvégezni a versenyzőn?

A legprofibb orvosi csapattal dolgozunk együtt, akik minden mérkőzés után ellenőrzik a versenyzőket. A meccsek alatt a ring mellett tartózkodnak, és azonnal ott vannak a ringben, ha szükséges, Kabát Petihez is rögtön felmentek. A helyszínen ott van az Országos Mentőszolgálat esetkocsija teljes személyzettel, és ha egy-egy komolyabb ütés történik a meccsen, adott esetben kiütnek valakit, akkor a protokollnak megfelelően a helyszínen megvizsgálják a versenyzőt, és amennyiben az orvosok úgy ítélik meg, akkor megfigyelésre vagy további vizsgálatokra be kell mennie a kórházba. Ez ellen senkinek nem volt kifogása. Kabát Peti is már teljesen jól volt a meccs után, de orvosi javaslatra a biztonság kedvéért bevitték a kórházba, vizsgálatokat végeztek rajta, és annyira jók voltak az eredményei, hogy még aznap éjszaka hazaengedték.

Több sztár bejelentkezett már, hogy szívesen indulna egy következő Sztárboxban – interjú Verebély Marcell senior kreatív producerrel
Fotó: RTL

Volt bennetek aggodalom amiatt, hogy a nézőteret is meg kell tölteni a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpontban?

Nem mondanám, mert nagyon hamar láttuk, hogy barátok, ismerősök, különböző sportiskolák növendékei biztos, hogy boldogan jönnek, és szurkolni fognak a nézőtéren. Röviddel az első adás előtt már látszott, hogy nagy érdeklődés lesz a jegyekre, aztán úgy alakult, hogy még a tervezett számok fölött is tudtunk jegyeket értékesíteni, aminek természetesen nagyon örülök. Hétről hétre több mint 1500 ember ott szurkol a helyszínen, ez fantasztikus sportélmény. Az adás alatt a vezérlőben kell lennem, de rendszeresen bemegyek a szünetekben a sportcsarnokba, és látom, hogy nagyon jó a hangulat, a kollégák pedig mindig mesélik, hogy baromi jó élmény egy-egy meccset onnan bentről nézni.  

A stábtól milyen előkészületeket igényel, hogy a nézők az induláskor egy látványos show-t kapjanak?

Amíg eljutunk az első adásig, szereplőket kell találni, műsorvezetőket felkérni, kialakítani, hogy milyen szerkezetben legyen a műsor, megtalálni a helyszínt, a stábot, leforgatni a kisfilmeket – ezek mind-mind alappillérei a műsornak. Itt a sztárok felkészítése némiképp különbözik a többi műsortól, mert egy sportszakmai team dolgozik velük Kokó vezetésével. Ki merem jelenteni, hogy a legjobb csapattal dolgozunk ezen a műsoron szerkesztői és gyártási oldalról, sportszakmai oldalról pedig Kokó és az általa kijelölt edzők a legjobbak ebben az országban. Ezeknek az edzőknek meg kellett szokni azt, hogy rendszeresen kamera van tőlük 1-2 méterre, és az edzéseiket folyamatosan rögzítjük. Ez nekik újdonság volt, de hamar belejöttek, összecsiszolódott a stáb és a sportszakmai team. 

Volt a sztároknak beleszólása abba, hogy milyen edzőhöz kerülnek?

Igen, előfordult, hogy valaki menet közben váltott edzőt, például mert nagyon messze volt a terem, és csúcsforgalomban kellett több órát utaznia. De alapvetően a Kokó által javasolt edzővel szakmai szempontból mindenki nagyon elégedett volt, a 24 sztárból 22 ugyanazzal dolgozott végig. A csere mindig csak a távolság vagy az időpont-egyeztetési problémák miatt történt. Ezúton is köszönöm minden edzőnek a munkáját és energiáját, lenyűgöző volt látni, hogy ők is mennyi mindent tettek ebbe bele.   

Több sztár bejelentkezett már, hogy szívesen indulna egy következő Sztárboxban – interjú Verebély Marcell senior kreatív producerrel
Fotó: RTL

Amikor van egy ilyen botrány, mint ami Istenes Bence és Rácz Jenő között robbant ki, neked mennyire kell beleavatkozni?

Azt szokták mondani, hogy a negatív reklám is reklám, de én ez esetben ebben nem hiszek, mert két hozzám amúgy is nagyon közel álló emberről van szó. Én tudtam, hogy a háttérben egy félreértés húzódik, ezt a félreértést felnőtt ember módjára tisztázták a meccs után. Láthatóan erre volt szükség, megtehették volna a meccs előtt is, de akkor egészen más lelkiállapotban voltak mind a ketten. 

Én akkor sem akartam beleszólni abba, hogy ők hogyan és mint kommunikálnak a műsoron kívül egymással. Természetesen megvolt róla a véleményem, ezt el is mondtam mindkettőjüknek, meg is értették abban a helyzetben. 

Túl közel voltak már a meccshez ahhoz, hogy ezt rendbe tudják tenni, de örülök neki, hogy utána közös kezdeményezéssel meg tudták beszélni ezt.  

Volt néhány hét, amikor egyszerre kellett a The Voice-szal és a Sztárboxszal is foglalkoznod, hogyan fér bele két showműsor levezénylése is az életedbe?  

Ilyen, hogy egyszerre szombaton és vasárnap is élő adásban veszek részt, most fordult elő először az életemben. Olyan már volt, hogy az egyik nap élő műsor volt, a másik nap pedig felvételről ment egy show, az másképp megterhelő, utóbbinál a vágás és az utómunka miatt. Ez volt eddig a legkeményebb időszak az RTL-nél töltött 15 évem alatt. De mindkét műsort nagyon élveztem, mindkettőt fantasztikus stábbal tudtam csinálni, nyilvánvalóan úgy lehetett csak  véghez vinni, hogy ilyen emberek vettek körül, akikre rá tudtam bízni magamat és a produkciót is. Nem kellett elvesznem a részletekben, hanem már kész válaszokat vagy eldöntendő kérdéseket kaptam, ami nagyon nagy segítség volt. Ha nem ezt a típusú felkészültséget tapasztalom valamelyik produkciónál, akkor valószínűleg a fejem tetejére álltam volna előbb-utóbb.  

Több sztár bejelentkezett már, hogy szívesen indulna egy következő Sztárboxban – interjú Verebély Marcell senior kreatív producerrel
Fotó: RTL

Míg a The Voice hossza az élő adás ellenére szinte másodpercre kiszámítható, a Sztárboxban, ha nem megy le négy menet egy kiütés miatt, akkor ki kell töltenetek az időt. Erre hogyan készültök fel?

Rengeteg érdekes ember van a nézőtéren, azt gondolom, hogy egy nagyon izgalmas talk show-t is tudnánk csinálni bokszmeccs nélkül, mert annyi sztár, hozzátartozó, közéleti személyiség van jelen, hogy a három műsorvezető akkor is megoldaná a helyzetet, ha mindegyik meccs egy perc alatt véget érne. Múlt héten például egy gyors kiütéssel kezdődött a műsor, ott volt több időnk, lazábbra engedhettük, a műsorvezetőknek is tudtam szólni, hogy most nem kell annyira pörgetni az interjúkat. De a vége felé viszont összeszedtünk egy pici csúszást, ez az élő adás varázsa. A műsorvezetők pedig nagyon profik, bármilyen helyzetet lereagálnak, kidumálnak. Ráadásul van két sportból érkező műsorvezetőnk, Szujó Zoli és Héder Barna, nekik nagy tapasztalatuk van abban, hogy ha mondjuk leállítanak egy Forma-1 közvetítést, mert bejön a safety car, akkor egy óráig is képesek legyenek beszélni folyamatosan. Itt ez hasznunkra válik, mert ha hamar véget ér egy meccs, ők egymással is kielemzik ezt 10 percen keresztül úgy, hogy az végig érdekes marad.  

Voltak nehéz helyzetek a műsor készítése alatt?

Én nem élem meg annak, nem nehéz helyzeteim vannak, épp ellenkezőleg: felemelő pillanatok vannak, mert az elmúlt időszakban inkább tehetségkutatók élő műsorait készítettem, ami egy sokkal kiszámíthatóbb dolog.  Ott is megvan az adrenalin, hiszen ami éppen élőben megy, azt nézik otthon a nézők. De itt ez egészen más, amikor elindul egy meccs, én is egy pillanat alatt nézővé válok, és bennem is elindul a szurkolás. Nagyon másfajta adrenalinlöketet ad ez a típusú élő műsor, mint egy X-Faktor vagy egy The Voice. A meccsek és interjúk kivételével mindent lepróbálunk, de az interjúk is meg vannak tervezve, tudjuk, hogy ki lesz ott, akivel szívesen beszélgetnénk. Tervezni csak a meccsekkel nem tudunk. Ez azonban nem nyomasztóan hat rám, hanem inspirálóan.

2024-ben lesz megint X-Faktor, az egy év kihagyás hogyan hat a műsorra?

A The Voice casting alatt azt tapasztaltam, hogy van némi átfedés az X-Faktorba szívesen érkező és a The Voice-ba szívesen érkező versenyzők között. A The Voice-nál a hang nagyon fontos, mert azzal győzöd meg a coachot, de valójában a produkció számít ott is, mert háttal ülve is érzed, hogy valami történik a színpadon. Az X-Faktorban viszont tudatosan készülhetsz rá, hogy egy produkciót adsz elő, mert a mentorok látni fognak. És azt érzem, hogy ebből a szempontból az egy év kihagyás nagyon jót tett a műsornak, fel fognak bukkanni olyan előadók, karakterek és hangok az X-Faktorban, akiket már régen láttunk tévés tehetségkutatóban.  


Kik lesznek a mentorok?

Minden évad elején nagy fejtörés az, hogy kik legyenek a mentorok. Nincs olyan, hogy egyik évről a másikra automatikusan visszük tovább a mentorcsapatot. Le kell ülni velük is beszélni, hogy ők mit szeretnének, nekünk is át kell gondolni, hogy mi mit szeretnénk, meg kell nézni, hogy az előző évad milyen volt, tiszta fejjel, ezért is jó, hogy eltelt egy év és nem csak pár hónap az utolsó adás óta. Arról még nem beszéltünk, hogy marad-e valaki a mentorok közül vagy teljesen új csapat lesz. Ez azért is van, mert most a Sztárboxban vagyok száz százalékig, úgyhogy szerintem leghamarabb karácsony előtt, de az is lehet, hogy már csak jövő év elején fogunk tudni beszélgetni erről. Vannak gondolatok és ötletek, de ezeket a kérdéseket nem egyedül döntöm el, hanem a kreatív csapattal közösen vitatjuk meg.

Lesz a The Voice-ból második évad?

Biztosra nem akarok semmit ígérni, de nagyon meglepődnék, ha nem lenne. Amit a The Voice tud és ami miatt a világon mindenhol szeretik, azt sikerült itthon is megcsinálni, ezért azt gondolom, hogy fogunk még találkozni ezzel a formátummal.

És a Sztárboxnak lesz folytatása?

A mai napra még nem dőlt el, hogy folytatódik-e, és ha igen, akkor mikor és hogyan. De azt elmondhatom, hogy több sztár már most vette a fáradságot és jelezte, hogy szívesen elindulna egy következő évadban. Ezt ezúton is köszönöm nekik. 

Izgalmas és érdekes emberek jelentkeztek már be maguktól, én pedig, ahogy lépten-nyomon találkozom egy-egy emberrel, már csak heccből is meg szoktam kérdezni: „ha lesz megint Sztárbox, jönnél?” És sokan azt mondják rá, hogy igen. Ennek az évadnak a sikere felbuzdítja a sztárokat, hogy elinduljanak egy ilyen megmérettetésen.  

 

Hozzászólna?

 

#Sztárbox#rtl#rácz jenő#verebély marcell#istenes bence#kabát péter#senior kreatív producer#X-Faktor#The Voice#interjú#ma#boksz#kovács kokó istván

Címlapról ajánljuk