Sport

Ideológiai vizsgálat indult az észak-koreai olimpikonok ellen, miután dél-koreaiakkal szelfiztek Párizsban

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 25. 14:39

Történelmi szelfit készítettek az olimpián a két Korea pingpongozói. Észak-Koreában azonban úgy tartják, hogy a nem kommunista országokban való tartózkodás „szennyeződésnek való kitettséget” jelent.

Több észak-koreai sportolóval, köztük Ri Dzsongszik és Kim Kumjong asztaliteniszezőkkel szemben is ideológiai vizsgálat indult, miután hazatértek a párizsi olimpiáról – írja a 24.hu.

Az ügy előzménye, hogy a dél-koreai és az észak-koreai asztaliteniszezők közös szelfit lőttek a végső győztes kínaiakkal. A fotót a dél-koreai aszteliteniszező, Lim Jong-hoon készítette a vegyespárosok eredményhirdetése után, a dobogón. A fénykép a két Korea között régóta meglévő politikai feszültség miatt hamar körbejárta a világot, hiszen ez a jelenet is azt mutatja, hogy a sport képes felülemelkedni a legsúlyosabb viszályokon is.

A lap szerint Észak-Koreában úgy tartják, hogy a nem kommunista országokban való tartózkodás „szennyeződésnek való kitettséget” jelent, így minél előbb meg kell tisztítani azokat, akik hazatérnek. Mint írják, az egy hónapos procedúra során háromlépcsős vizsgálaton esnek át: először a Munkáspárt Központi Bizottsága, majd a Testnevelési és Sportminisztérium, végül pedig maga a csapat értékeli ki a sportolókat.

Nyitókép: Yao Yingkang / Zhejiang Daily / VCG via Getty Images

 

#Sport#észak-korea#dél-korea#asztalitenisz#asztaliteniszező#vizsgálat#szelfi#pingpong#olimpia

Címlapról ajánljuk