Sport

Büntetőpárbajban veszített, így negyedik lett a magyar férfi vízilabda-válogatott

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 11. 11:53

Hiába vezetett 8-6-ra a zárónegyedben, végül büntetőpárbajban, mindhárom lövést elhibázva kikapott az Egyesült Államoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott a bronzmeccsen, így a negyedik helyen zárta a párizsi olimpiát.

Minden gólnál látszott a kitörő örömön, hogy az amerikaiaknak nagyon kellene a bronzérem. Kaotikus meccset próbáltak összehozni a mieinkkel, és nagyjából sikerült is.

Az első negyedben betalált Zalánki, akinek a góljai nagyon hiányoztak az elődöntőben és Varga Dénes is, akinek ez volt a búcsúmeccse. A vége viszont nagyon rosszul sikerült: már majdnem letelt a játékidő, amikor közelről gólt lőttek az amerikaiak (2-3).

A második játékrészben nem akármilyen dolog történt: Manhercz Krisztián akciógólt lőtt. Ettől függetlenül a nagyszünetben még mindig hátrányban voltak a mieink (3-4).

A harmadik negyedben Varga Dénes büntetőt rontott, ez sajnálatos módon nagyon beleillett abba a mintázatba, ami a horvátok elleni elődöntőn látszott; akkor három magyar ötméteres maradt ki. Ekkor már több magyar (Jansik, Vámos) is a kipontozódás szélére került. Ennek ellenére Varga Dénes kiegyenlített, Vigvári pattintásával pedig a mieinknél volt az előny (5-4).

Ekkor 4-4 volt az emberelőnyös találatok aránya, az egyedüli akciógól (Manherczé) jelentette a különbséget.

Aztán ezen javítottak az amerikaiak, és két akciógóllal (Hallock, Irving) fordítottak (5-6). Vámos kipontozódott, így mentünk bele a zárónegyedbe.

Ez Nagy Ádám parádés ejtésével kezdődött (6-6), majd láthattunk óriási Vogel-védéseket, és emberelőnyből egy ellentmondást nem ismerő Zalánki-lövést (7-6). Egy újabb emberelőnynél Zalánki feladta a labdát Angyalnak, ő pedig közelről büntetett (3-0 a zárónegyedben, és ezzel 8-6 ide).

Gyorsan szépítettek az amerikaiak Bowen révén, aztán pedig emberelőnyből ki is egyenlítettek (Daube, 8-8), így indult az utolsó két perc.

A mieink nem tudták pontosan feladni a labdát Zalánkinak, jött az ellenfél, egy perccel a vége előtt. Vogel szerencsére labdát szerzett jó kiúszással. Aztán Zalánki lövését szögletre ütötte a kapus. Utána még egy figurát megpróbáltak Varga Dénesék, de nem jártak sikerrel, jöhetett a büntetőpárbaj.

Daube belőtte, Varga Dénes megint a kapufát találta el (1-0).

Irving kapufás gólt lőtt, Vigvári lövésébe az amerikai kapus kap bele, így ez is kimarad. Zsinórban 6 kimaradt magyar büntető (2-0).

Bowen is belőtte, Zalánki a kapufát találta el (3-0).

A magyar férfi vízilabda-válogatott tehát zsinórban 7 büntetőt hibázott el, és így be kellett érnie a negyedik hellyel.

A nyitóképen Varga Dénes. Fotó: Reuters/Evgenia Novozhenina

#Sport#olimpia#párizs 2024#vízilabda

Címlapról ajánljuk