Sport

Elnézést kérne a botrányt okozó algériai ökölvívótól olasz ellenfele, aki feladta ellene a meccset

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 2. 20:29

Angela Carini azt mondta, hogy ha a NOB megengedte Imane Helifnek, hogy az olimpián ringbe szálljon, akkor joga van ringbe szállnia.

Bocsánatot kérne az algériai Imane Heliftől az olasz Angela Carini bokszoló, aki csütörtökön 46 másodperc alatt adta fel a meccset, mivel ellenfele szerinte túl erősen ütötte meg. A 25 éves Helif részvétele az olimpián óriási botrányt okozott: a női „felszereléssel” született, nőként felnőtt, magát nőként azonosító sportoló nemét sokan azután is kétségbe vonják, hogy a NOB a fenti körülmények alapján úgy döntött, hogy nő. 

Tavaly a nemzetközi sportági szövetség kizárta a vb-ről, mert túl sok tesztoszteront találtak a szervezetében, az olimpián azonban engedik, hogy versenyezzen – emiatt a magyar ökölvívó-szakszövetség tiltakozó levelet írt, mivel a magyar éremesélyes Hámori Lucának szombaton Heliffel kell majd megküzdenie a negyeddöntőben.

Carini a BBC szerint azt nyilatkozta az olasz sajtónak: „ez az egész botrány elszomorít”. Azt mondta, „sajnálatot érzek az ellenfelem iránt is. Ha a NOB úgy döntött, hogy ringbe szállhat, akkor tiszteletben tartom ezt a döntést.”

Úgy véli, „érett” döntés volt, hogy feladta a meccset, de már megbánta, hogy azután nem fogott kezet ellenfelével. „Bocsánatot akarok kérni tőle és mindenki mástól. Mérges voltam, mert az olimpiai álmom füstté vált”. Hozzátette, hogy ha újra találkozna Heliffel, megölelné.

Helif nem transznemű, és interszexuálisnak sem vallja magát. 

A DSD nevű ritka rendellenességgel él, amely azt jelenti, hogy génállománya és hormonháztartása különbözik a jellemzően férfiakban és nőkben megfigyelt mintáktól is.

Nyitókép: Richard Pelham / Getty Images

#Sport#olimpia#boksz##algéria#bocsánat#felad#mérkőzés#Imane Helif#hámori luca

Címlapról ajánljuk