Sport

Három olyan orosz is indul az olimpián, akik támogatták Putyin háborúját

rtl.hurtl.hu

2024. július 27. 15:39

Az olimpiai szabályok értelmében csak olyan orosz és belarusz atléták indulhatnának, akik nem támogatják aktívan a háborút, és nem tagjai az országok hadseregének.

Úgy tűnik, elindulhat három olyan orosz atléta a párizsi olimpián, akik korábban nyíltan támogatták Vlagyimir Putyin háborúját Ukrajnában. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabálya szerint csak olyan orosz és belarusz versenyzők indulhatnának, akik nem támogatják aktívan a háborút, és nem tagjai az országok hadseregének.

A Politico felidézi: a háború miatt bevezetett szabály kapcsán nagyrészt közösségi médiás posztokból és lájkokból adódtak a vitás kérdések. Az ukránok szerint Elena Veszninya és Dianna Shnaider teniszezők, valamint Alena Ivancsenkó biciklis is az invázió támogatói. 

Az ukrán félnek problémája van Shamil Tarpiscsevvel, a teniszcsapat kapitányával is, aki aktív szerepet vállalt abban, hogy minél több sportoló csatlakozzon a hadsereghez. Ukrán tisztviselők és sportolók is felemelték a hangjukat részvételük ellen az olimpián. Idén 15 orosz sportoló képviselteti magát összesen „semleges atlétaként”.


Nyitókép: Elena Veszninya orosz teniszező ls Szergej Sojgu korábbi védelmi miniszter. Fotó: Twitter

#Sport#olimpia#párizs#2024#orosz-ukrán háború#sportoló#atléta#támogatás#vlagyimir putyin#szabály

Címlapról ajánljuk