Sport

Európa-bajnok tornászunk, Kovács Zsófia sérülése miatt aggódik az olimpiai küldöttség

rtl.hurtl.hu

2024. július 26. 11:27

A párizsi olimpia csütörtök esti pódiumedzésén megsérült a háromszoros Európa-bajnok tornász, Kovács Zsófia térde. Egyelőre a szövetségi kapitány, Draskóczy Imre is a diagnózisra vár.

Kovács Zsófia tornász sérülése után péntek délelőttre kapott időpontot MRI-vizsgálatra – mondta el Draskóczy Imre női szövetségi kapitány az M4 Sportnak, amit a Telex szemlézett. 

Draskóczy elmondása szerint miután Kovács megcsinálta a gyakorlatát úgy, ahogy edzőjével, Trenka Jánossal kitalálták, a leérkezéskor valami félresiklott. „Mi nem láttunk kívülről semmit, most az orvosi csapatnak kell döntenie arról, hogyan tovább. Azt gondolom, hogy ez egy olyan sérülés, ami mindannyiukat elgondolkodtatja”.

„Elő kellett venni a sportpszichológiát” – fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy a sérülést a szintén olimpiai résztvevő Czifra Bettina Lili és Bácskay Csenge végignézte, és nehezen tudtak ezek után magukra koncentrálni. Főleg hogy Bácskay szintén bokafájdalommal küzd.

Mindenki gondolatai Zsófi körül forogtak

– mondta a szövetségi kapitány. 

Vitatott kijutás – Székely Zója a tartalék?

Kovács Zsófiának a kijutása sem volt vitáktól mentes – emlékeztet cikkében a Nemzeti Sport is. Kovácsnak szeptemberben elszakadt a keresztszalag a térdében, ezért nem vehetett részt októberben a belgiumi világbajnokságon. A műtétje sikeres volt, a felépülése a tervek szerint haladt, de az idén a májusi kontinensbajnokságon, az országos bajnokságon és a világkupaversenyeken sem indult, Székely Zója viszont mindegyiken ott volt.

A magyar szövetség válogatási elveinek megfelelően azonban a június végi, bukaresti nemzetközi versenyen, felemás korláton dőlt el, hogy melyikük kapja a nem névre szóló olimpiai kvótát. A román fővárosban a selejtezőben Székely ért el magasabb pontszámot, Kovács csak első számú tartalék volt, ám végül szerepelhetett a döntőben, amelyben megelőzte Székelyt.

Székely korábban az M1-en arról beszélt, hogy tartalékként készül az ötkarikás játékokra, és tudomása szerint a becserélésének nincs időkorlátja.

Kovács sérülésének mértékét és annak hatását a versenyző indulására nézve a péntek délelőtti MRI-vizsgálat és a dr. Tállay András vezette egészségügyi csapattal, valamint Draskóczyval közös döntés határozhatja meg, bevonva mindebbe a versenyzőt, Kovács Zsófiát és edzőjét. 

A döntésről hivatalos állásfoglalást ígért a Magyar Olimpiai Bizottság párizsi csapatirodája, amely a Magyar Tornaszövetséggel közösen hozhatja meg a döntést arról, hogy az elvileg tartaléksorból még indítható és jelenleg Budapesten tartózkodó ferencvárosi tornászt, 

Székely Zóját vajon rekordsebességgel Párizsba utaztatják-e, hogy a kiharcolt országkvótával élve elindulhasson a női tornászok vasárnapi selejtező programjában. 

Ennek a Nemzeti Sport információi szerint vannak hivatalos feltételei, mint például a MATSZ elnökségének döntése, amelyre vélhetően az orvosi diagnózis után kerülhet sor…

A nyitóképen Kovács Zsófia a 2016-os riói olimpián. Fotó: Amin Mohammad Jamali/Getty Images.

 

#Sport#torna#kovács zsófia#olimpia#párizs 2024

Címlapról ajánljuk