Sport

Remek kezdés után papírforma az olimpián: női kéziseink kikaptak a házigazda franciáktól

rtl.hurtl.hu

2024. július 25. 20:30

Hat perc után 5-1-re vezetett a magyar női kézilabda-válogatott a franciák ellen, de végül csak annyit sikerült elérni, hogy nagy küzdelemre kényszerült az ellenfél. A második félidőben már végig a franciáknál volt az előny, igaz, az Golovin Vlagyimir csapatát dicsérte, hogy sosem engedte el sok góllal a házigazdákat. 31-28 lett a vége, Franciaországnak.

Ha még kapusteljesítmény is lett volna az első félidőben!

Szegény Böde-Bíró Blanka, nem véletlenül első számú kapus a magyar válogatottban. Megannyi nagy meccs van már a háta mögött. Ezúttal viszont nem nagyon találkozott a labdával, az első félidő hajrájában be is jött a helyére Janurik Kinga.

De még így is parádésan (5-1!) indított a magyar válogatott: a franciák először a 18. percben tudtak kiegyenlíteni, addig végig a mieink után szaladtak.

Aztán már felváltva vezettek a felek (jobbára inkább a franciák), köszönhetően annak is, hogy amennyire jól ment a Golovin-csapatnak hatosfallal szemben a meccs elején, annyival több volt a bizonytalanság, amikor az ellenfél megnyitotta a védelmét, és kijjebb merészkedett zavarni.

Az első félidő legbiztosabb kezű magyarja a jobbszélső, Győri-Lukács Viktória volt, aki elképesztő hidegvérrel lövöldözött éles szögből. Sőt, fontos pillanatban a balszélső Szöllősi-Schatzl Nadine-nak is volt bravúros lövése.

Elképesztő magyar kezdés: női kéziseink legyőzték a címvédő házigazda franciákat!
Szöllősi-Schatzl Nadine ünnepli a gólját. Fotó. Reuters/Eloisa Lopez

Ám a szünetben így is 15-12-es francia vezetést mutatott az eredményjelző, úgy, hogy az ellenfél 15 gólján nem kevesebb mint 8 játékos osztozott.

Sajnos a máskor rendre gólerős jobbátlövő, Klujber Katrin nagyon rossz napot fogott ki, a 35. percben hetesből is rontott, le is kellett őt cserélni. Szerencsére a balátlövő, Kuczora Csenge az első és a második félidőben is megbízható teljesítményt nyújtott.

Így is állandósult a 3-4 gólos francia előny.

Két Klujber-gól (igen, a 40. perc környékén végre jött két találat) után a 41. percben Lassource találta fejbe Janurik Kingát, akivel az Érdben együtt is kézilabdáztak, megúszta kétperces kiállítással a francia, a magyar kapus tudta folytatni.

Ahogy korábban is, ezúttal is volt tartása a Golovin-csapatnak, nem adta fel a küzdelmet, és próbált tapadni a franciákra, több alkalommal is sikerült feljönni mínusz egyre, például amikor Kuczora Csenge büntetőből megszerezte a 6. találatát (20-21).

A biztonság kedvéért időt is kért a franciák kapitánya, Olivier Krumbholz.

Az utolsó tíz percre sem változott a játék képe. Nagy rohanás közepette hol itt, hol ott esett gól. Az általunk is jól ismert Nze Minko (Győri Audi ETO) élvezte és a végén már színezte is a játékot, a hazai közönség pedig lelkes vastapssal fogadta, hogy valószínűleg meglesz a győzelem.

Meg is lett: 31-28-ra nyertek a franciák.

A nyitóképen a francia Lucie Granier és Lena Grandveau, illetve a piros mezes Szöllősi-Schatzl Nadine. Fotó: Reuters/Eloisa Lopez

#Sport#olimpia#párizs 2024#kézilabda#magyarország#franciaország#Böde-Bíró Blanka#Győri-Lukács Viktória#Janurik Kinga#Szöllősi-Schatzl Nadine

Címlapról ajánljuk