Sport

Már egy wimbledoni döntő nézettségét is verheti az e-sport – most külön olimpiát is kap

Ferkai MarcellFerkai Marcell

2024. július 25. 15:51

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság párizsi ülésén nemcsak téli olimpiák helyszínéről döntött, de arról is, hogy külön olimpiát kapnak az e-sportok. 2025-től várhatóan minden páratlan évben rendeznek majd ilyen viadalt, méghozzá 2037-ig minden esetben Szaúd-Arábiában. Hogy ez mit jelent, arról Hodozsán Dánielt, az Esport1 operatív vezetőjét kérdeztük.

Most akkor az olimpia része lett az e-sport vagy nem?

A nyári és a téli olimpiai játékok mellett most lesz egy olimpiai e-sport játékok nevű program is. Ez teljesen önálló történet, ami kifejezetten a versenyszerű videójátékokra koncentrál. 

Hogy miért fontos ez? Azért, mert az e-sportban is nagyon erős klubok versengenek, de míg a futballban a Bajnokok Ligája mellett van FIFA világbajnokság, az e-sportban, bár létezik, sokkal kevésbé ismert, hogy a különböző nemzetek játékosai megküzdjenek egymással. Ebben fog segíteni az e-sport-olimpia.

Voltak, akik titkon abban reménykedtek, hogy majd a nyári olimpia programjába épül be az e-sport. Ön nem csalódott, amiért ez végül nem következett be?

Sokkal jobb így! Egyrészt azért, mert egy e-sportoló karrierje lényegesen rövidebb, mint egy hagyományos sportolóé. Aztán arra is kell gondolnunk, hogy egy játék, ami szóba jöhet egy ilyen tornán, az felfut mondjuk két-három évig, aztán jön egy másik, ami sokkal népszerűbb lesz, és onnantól mindenki azzal akar játszani. Szóval olyan gyorsan változik a piac, hogyha négyévente lenne csak olimpia, akkor állandóan változtatni kellene a programot.

Arról nem beszélve, hogy szerintem nagyon más a célcsoportja egy nyári olimpiának és egy e-sport-versenynek.


Nem látom értelmét mindenáron összemosni az e-sportot a hagyományos sportokkal.

Főleg mert sokak szerint az e-sport nem is sport...

Hát igen, a hagyományos sportvilág még mindig csúnya szemmel néz az e-sportra. Sokan teszik fel a kérdést, hogy ezt milyen jogon nevezzük sportnak, amikor itt nincs is testmozgás. És vannak, akik hozzáteszik, hogy ettől csak eltunyulnak a fiatalok – igenis ki kéne menniük a friss levegőre futni meg focizni, ehelyett ülnek bent a gép előtt.

Ez valószínűleg egy örökké fennálló vádpont lesz. Egyébként említette, hogy a nyári olimpia és egy e-sport-verseny célcsoportja más. Talán azért is jobb, hogy nem olvad be az e-sport az ötkarikás játékokba, mert akkor nagyon hamar kiöregednének a nézők. Jól sejtem, hogy azért ez inkább a fiatalok „mániája”?

Mi e-sport médiacég vagyunk, e-sport közvetítésekkel foglalkozunk, ezért tudok szolgálni néhány adattal.

A mi magyarországi vagy nemzetközi közvetítéseinket jellemzően 16-34 év közötti emberek nézik. Nyolcvan százalékban férfiak.


És milyenek most a nemzetközi nézettségek?

Vegyünk mondjunk egy League of Legends-döntőt. Ennek mondjuk simán lehet hetvenmilliós nézettsége, igaz, kínai nézőkkel – őket egy kicsit külön kezeljük, mert ott a legnépszerűbb.

Egy League of Legends-döntőt össze lehet hasonlítani egy NBA-döntővel vagy wimbledoni döntővel, ezeket már sokszor verni tudja nézettségben az e-sport.


Még nem tisztult le teljesen a jövő évi e-sport program, de az valószínű, hogy lövöldözős, úgymond erőszakos játékot nem fog engedni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Pedig gyanítom, hogy akár a Fortnite, akár a Counter-Strike, akár a Call of Duty az e-sporton belül a legnépszerűbb játékok közé tartozik.

A világelső a League of Legends, a Counter-Strike a második.

Mi változott az e-sport számára a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésével?
A lett Andrej Piratov Fortnite-ban versenyez. Ez a játék feltehetően nem lesz ott az e-sport-olimpiák programjában. Fotó: Yong Teck Lim/Getty Images


Amúgy ha a NOB nem kér az erőszakos játékokból, akkor van még tíz másik játék, ami jó lehet egy olimpiára, ugyanakkor fontos hangsúlyozni, hogy a NOB még tavaly próbált csinálni egy tesztversenyt, és az inkább felháborodást váltott ki. Akkor ugyanis leginkább olimpiai sportoknak a szimulátorverzióit erőltették, amiket senki sem ismer.

Hát igen, a FIFA-fociszimulátort mindenki ismeri, a virtuális taekwondót már kevésbé…

Ilyen szempontból az, ami most körvonalazódik a jövő évi szaúdi versennyel kapcsolatban, sokkal inkább előremutató. Arra kellene koncentrálni, hogy olyan játékokat vonjanak be a programba, amik nézettséget is fognak hozni, máskülönben az egész csak pénzégetés.

Még szerencse, hogy Szaúd-Arábia most szinte „egyszemélyben” felkarolta az e-sportot. Mi is sokat írtunk arról, hogy hogyan bánnak a migránsokkal meg a szólásszabadsággal, de pénz éppenséggel van.

Most már gyakorlatilag a világ legnagyobb e-sport vagy Counter-Strike versenyeinek a többségét ők finanszírozzák.

Most elindították az Esports World Cupot, ami egyfajta klubvilágbajnokság. Jelen pillanatban is zajlik, augusztus végéig megy, huszonegy versenyjátékban hatvan millió dolláros díjazásért, tehát ez valami brutális történet.


Mondjuk, hogy ez a kluboknak az e-sport-olimpiája.

Mi változott az e-sport számára a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntésével?
Ha Rijád és e-sport-torna, akkor a külcsínnel nincs gond, ez az idén is bebizonyosodott az Esports World Cuppal. Fotó: Mohammed Saad/Anadolu/Getty Images


Szaúd Arábia most lényegében egymagában finanszírozza a teljes e-sport-iparágat, vagy legalábbis egy nagyon nagy részét.

Nélküle miből tudna fennmaradni az e-sport?

Sajnos ha piaci alapon nézzük, akkor az e-sport nagyon egy lábon álló történet, még mindig hatvan-hetven százalékban a szponzorációs bevételek tartják el. Márpedig ha gazdasági válság van, és azon kell gondolkodnia egy cégnek, hogy megtartson-e tíz embert vagy inkább költsön e-sport szponzorációra, akkor nem kérdés, mit választ.

Pont most pörgött ki az USA-ban egy csomó olyan befektetés, ami öt-hat éve kezdődött, és nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Nagyon leegyszerűsítve: vannak olyan játékok, amik Forma–1-szintűek. Ezeket annyian nézik, hogy piacképesek. És ahogy a Forma–2 vagy a Forma–3 már keveseket érdekel, itt is vannak olyanok, amik nem élnének meg magukban.

Úgyhogy Szaúd-Arábia most sokat tesz az e-sportért.

A nyitóképen a Szaúdi E-sport-szövetség elnöke, Faisal bin Bandar Al Saud király. Fotó: Mohammed Saad/Anadolu/Getty Images.

#Sport#olimpia#E-sport#párizs#nob#ma

Címlapról ajánljuk