Sport

Salt Lake Cityben biztosan, a francia Alpokban valószínűleg láthatunk téli olimpiát

rtl.hurtl.hu

2024. július 24. 13:24

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagsága a szerdai párizsi, 142. teljes ülésén döntött a 2030-as és a 2034-es téli olimpia helyszínéről is.

 

A lehetséges 88-ból 84 támogató szavazatot kapva eldőlt, hogy a francia Alpokban rendezik meg a 2030-as téli olimpiát. De csak a feltételek teljesülése esetén. Itt az okozza a bizonytalanságot, hogy pillanatnyilag Franciaországnak nincs többségi kormánya, így a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nem kaphatta meg az előírt garanciákat.

Emmanuel Macron francia elnök (akit a Nemzeti Sport Online idéz) ugyanakkor azt mondta a NOB tagságához intézett felszólalásában: „Megerősítem a francia nemzet teljes elkötelezettségét. Meg fogom kérni a következő miniszterelnököt, hogy ne csak ezt a garanciát, hanem egy olimpiai törvény megalkotását is vegye fel az új kormány prioritásai közé.”

A 2034-es helyszínnel kapcsolatban nincsenek kérdőjelek. 2002 után ismét Salt Lake City adhat otthont egy téli játékoknak. A Utah állambeli várost már novemberben kiválasztotta a NOB, vagyis ellenjelölt nélkül vált most hivatalos házigazdává.

A nyitóképen Salt Lake City küldöttsége a 2034-es téli olimpia odaítélése után. Fotó: Reuters/Gonzalo Fuentes.

Címlapról ajánljuk