Sport

Ki lehet Gareth Southgate utódja, ha távozik az angol kispadról?

rtl.hurtl.hu

2024. július 16. 10:28

Anglia három éven belül két Eb-döntőt bukott el. Ennek köszönhetően egyre jobban felerősödnek azok a hangok, amik a szövetségi kapitány távozását sürgetnék. Az angol lapok pedig már azt is összegyűjtötték, hogy kik pótolhatnák Gareth Southgate-et, esetleges lemondása esetén.

Gareth Southgate 2016-ban sietősen érkezett az angol kispadra. Elődjét, Sam Allerdyce-t, ugyanis néhány hónappal kinevezése után menesztette az angol labdarúgó szövetség. Allerdyce súlyos botrányba keveredett, mikor olyan újságírók által készített rejtett kamerás felvételek kerültek nyilvánosságra róla, ahol az átigazolásokkal kapcsolatos szabálytalanságokról beszél, emellett kritizálta az FA-t, kigúnyolta elődjét, Roy Hodgsont, Hodgson volt segítőjét, Gary Neville-t, valamint a királyi család több tagjára is megjegyzéseket tett.

Southgate logikus választásnak bizonyult a szövetségi kapitányi szerepre és nemcsak azért mert ő maga 57-szeres válogatott, hanem azért is mert 2013 és 2016 között az angol U21-es csapatot irányította. Az 53 éves szakember kinevezése 2024 decemberéig szól, de sokak szerint elképzelhető, hogy nem húzza eddig.

Ki lehet Gareth Southgate utódja, ha távozik az angol kispadról?
Fotó: Reuters

Southgate egyértelműen felemelte a csapatot onnan, ahonnan átvette. A 2016-os Európa-bajnokságon ugyanis már a legjobb 16 között elvérzett a csapat - emlékezetesen Izland ejtette ki őket 2-1-re. Southgate első nagy tornája a válogatott élén a 2018-as világbajnokság volt, ahol a legjobb négy közé jutott a csapat, végül az ezüstérmes Horvátország állította meg őket. A 2022-es világbajnokság ehhez képest nem sikerült jól, Franciaország kiejtette őket a negyeddöntőben. Az Eb-k terén viszont kétszer is összejött a döntő, 2021-ben és idén is. De hiába a nyolc év alatt kivívott két Eb-döntő és egy vb-elődöntő, az angol válogatott egy trófeát sem nyert.

A Spanyolország elleni friss vereséget követően többen is hangot adtak annak a véleménynek, miszerint Southgate-nek távoznia kellene. Az angol válogatott korábbi csatára Gary Lineker úgy fogalmazott, hogy nem lenne meglepve, ha a vesztes Eb-döntő lenne Southgate utolsó meccse. Alan Shearer a Newcastle legendája is hasonlóan vélekedett a BBC-n közölt véleménycikkében. Szerinte, ha Southgate a távozás mellett dönt, emelt fővel teheti.

Gareth Southgate tiszteletet érdemel az eddig elért sikerekért, de sajnos a németországi Európa-bajnokságon nem tudta kihozni a csapatból a legjobbat. A döntő ismét összejött, a győzelem ezúttal sem. Szerintem elképzelhető, hogy most átadja stafétát másnak. Ha megteszi, egy remek csapatot hagy hátra az utódja számára

– írta Shearer.

Ki lehet Gareth Southgate utódja, ha távozik az angol kispadról?
Fotó: Reuters

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Southgate-et közvetlenül a vesztes Eb-finálé után kérdezték a jövőjéről, de nagyon diplomatikusan csak annyit mondott, hogy ez nem a megfelelő pillanat arra, hogy egy ilyen horderejű döntést meghozzon. A Sky Sports azonban már gondolatkísérlet szintjén összegyűjtötte, hogy ki lehetne Southgate esetleges utódja.

A lap szerint az egyik legesélyesebb jelölt Graham Potter, aki a 2022/23-as idényben a Chelsea mestere volt, de irányította a Brighton-t és a Swansea csapatát is. A Sky Sports feltételezései alapján lehetséges utód Eddie Howe is, aki jelenleg a Newcastle vezetőedzője, akikkel a hetedik helyen zárt az angol bajnokságban. Emellett az U21-es angol válogatott kapitánya, Lee Carsley is lehetséges befutó a pozícióra.

Ki lehet Gareth Southgate utódja, ha távozik az angol kispadról?
Graham Potter Fotó: Chelsea Football Club

Érdekesség, hogy az angol válogatottat csak kétszer irányította nem angol nemzetiségű szövetségi kapitány, a svéd Sven-Göran Eriksson és az olasz Fabio Capello. Így az angol sajtó ezúttal is kisebb esélyt ad annak, hogy egy más nemzetiségű mester kerüljön az angol kispadra. Ha azonban mégis így döntene az FA, akkor a Sky Sports szerint Mauricio Pochettino lenne a legvalószínűbb választás. Az argentin edzőt 2024 májusában menesztették a Chelsea-től, jelenleg nincs csapata, de korábban már volt Harry Kane és Kyle Walker trénere is.

Az Independent lehetséges külföldi jelöltjei között szerepel a Liverpooltól 2024 nyarán önként távozó Jürgen Klopp és a Manchester Cityvel két bajnoki címet és BL-t nyerő Pep Guardiola is. A lap továbbá néhány egykori angol labdarúgót is el tudna képzelni szövetségi kapitányként, legyen szó Steven Gerrardról, Frank Lampardról, vagy Wayne Rooneyról.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#anglia#angol válogatott#gareth southgate#szövetségi kapitány

Címlapról ajánljuk