Sport

Harry Kane: Ez nagyon, de nagyon sokáig fájni fog

rtl.hurtl.hu

2024. július 15. 9:18

Anglia zsinórban másodszor bukott el egy Eb-döntőt. A válogatott 1966 óta képtelen megnyerni egy nagy trófeát, akkor világbajnokok lettek. Harry Kane hatodik fináléját vesztette el. A szövetségi kapitány, Gareth Southgate szerint a legjobb csapat nyert és egyelőre még nem tudja, hogy alakul a sorsa az angol kispadon.

Az angol válogatott rengeteg kritikát kapott a németországi Európa-bajnokságon, mégis bejutottak a döntőbe, amivel bizonyították, hogy a focijuk lehet, hogy nem szép, de eredményes. Ráadásul 2021 után ismét sikerült a fináléba jutás, így az 1966-os vb-győzelem után újra karnyújtásnyira került egy tornagyőzelem. Az ellenfél, Spanyolország azonban nagy falatnak bizonyult és 2-1-re ők nyerték az Eb-t.

Harry Kane: Ez nagyon, de nagyon sokáig fájni fog
Fotó: Reuters

„Az utolsó pillanatig küzdöttünk, de ezen az estén sajnos nem voltunk képesek eleget birtokolni a labdát. A védekezéssel nem volt gond, csakhogy a labdaszerzések után ki kellett volna szabadulnunk a szorításból, és erre nem voltunk képesek. Inkább az ő kezükben volt az irányítás, ami egyrészt fárasztó volt számunkra, másrészt kissé frusztrálta a csapatomat. Az egyenlítés után nyílttá vált a meccs, sőt a legvégén még egyszer óriási lehetőségünk adódott a visszakapaszkodásra, de úgy érzem, a kilencven perc egésze során nyújtott teljesítményünk nem volt elég ahhoz, hogy mi győzzünk” – nyilatkozta az Eb-döntő alakulásáról Gareth Southgate, aki elismerően beszélt a spanyol csapatról is.

Összességében meggyőződésem, hogy a legjobb csapat nyerte meg az Európa-bajnokságot. A futballistáim minden elismerést megérdemelnek azért, hogy eljutottak a döntőig, hogy az utolsó pillanatig senkinek sem engedték, hogy legyőzze őket, ám ha ilyen közel kerülsz a végső diadalhoz, meg kell ragadnod az esélyt

– mondta az angol szövetségi kapitány a második vesztes finálét követően.

Harry Kane: Ez nagyon, de nagyon sokáig fájni fog
Fotó: Reuters

Gareth Southgate kapitánysága alatt elvezette az angol válogatottat a 2018-as vb elődöntőjébe, valamint a 2021-es és 2024-es Eb döntőjébe, a trófeák viszont eddig rendre elmaradtak. Így az is felmerült, hogy a jövőben esetleg már nem az 53 éves szakember irányítja majd a nemzeti csapatot.

„Még senki sem vitte el az angol válogatottat egymás után két Eb-döntőbe, de azért jöttünk, hogy nyerjünk és ez nem sikerült. Nem hiszem, hogy ez lenne a megfelelő pillanat arra, hogy a jövőmről döntsek. Beszélnem kell erről a megfelelő emberekkel, de most időre van szükségem” – fejtette ki álláspontját az angolokat 2016 óta irányító szövetségi kapitány.

Az angol csapatkapitányt, Harry Kane-t a döntő 61. percében le kellett cserélni. Southgate elmondása szerint erre azért volt szükség, mert a csatár már az Eb-re érkezve is sérüléssel bajlódott, így fizikailag egyre megterhelőbbé váltak számára a meccsek.

Újabb elkeserítő pillanatok a csapatnak is, és személyesen nekem is. Fizikailag és lelkileg is kimerítő volt a torna. A lehető legközelebb jutottunk az egyik legmagasabb csúcshoz, de nem tudtunk felkapaszkodni. Mindannyian a poklok poklát járjuk ezekben az órákban. Nem sikerült megtalálnunk a módját annak, hogy elhódítsuk a serleget, és ez nagyon, de nagyon sokáig fájni fog

– nyilatkozta csalódottan Harry Kane.

Harry Kane: Ez nagyon, de nagyon sokáig fájni fog
Fotó: Reuters

Az angol csapatkapitány pechszériája, vagy úgy is mondhatnánk, hogy a Harry Kane átok továbbra is tartja magát. Kane karrierje hatodik döntőjét (Angol Ligakupa döntő 2015 és 2021, Bajnokok Ligája döntő 2019, Német-szuperkupa döntő 2023, Eb-döntő 2021 és 2024) vesztette el. A német rekordbajnok Bayern München, amelyik 2013 óta minden évben megnyerték a Bundesligát, éppen azután lettek másodikok, hogy Harry Kane a csapathoz érkezett. A csatár, aki három találattal holtversenyben az Eb-gólkirálya lett, továbbra sem nyert egy címet sem.

Az angolok másik szupersztárja, Jude Bellingham sem tudta leplezni keserűségét a vesztes döntő után. Bellingham ott volt a 2021-es ezüstérmes csapatban is, ezúttal pedig az aranylabda egyik esélyeseként érkezett a kontinenstornára. A támadónál annyira elpattant egy húr a lefújást után, hogy dühét egy hűtőládán vezette le.


„Kegyetlen így kikapni. Nem játszottuk életünk meccsét, de voltak jó időszakaink és úgy éreztük, hogy meg tudjuk fordítani a mérkőzést. Óriási pofonként ért minket a spanyolok második gólja. Összetörtünk. Semmit sem akartunk jobban, mint győzni és büszkévé tenni az angol embereket, de ez nem sikerült” – nyilatkozta a csalódott Bellingham, akit a spanyol Dani Carvajal vigasztalt az eredményhirdetés után, aki a Real Madridban csapattársa.

Az angolok 58 év után nyerhettek volna ismét nagy tornát, ám erre a pillanatra továbbra is várniuk kell.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#eb-döntő#anglia#Harry Kane#jude bellingham#gareth southgate

Címlapról ajánljuk