Sport

Létezik a Harry Kane-átok?

rtl.hurtl.hu

2024. június 17. 17:04

Az vitán felül áll, hogy Harry Kane napjaink egyik legjobb, leggólérzékenyebb csatára. Első Bayernben töltött idényében 36 találattal gólkirály lett, de vezeti az angol válogatott góllövőlistáját is. Az egyéni sikerek ellenére azonban van, ami látványosan elkerüli Kane-t és ezek a trófeák. 

Kane a londoni Tottenham Hotspursben nevelkedett és ott is vált profi játékossá. A Spursnél töltött évek alatt négyszer is gólkirály lett, a csapattal azonban semmit sem nyert, pedig lett volna rá lehetősége. A Tottenham 2015-ben és 2021-ben is bejutott a Ligakupa-döntőjébe, de mindkét alkalommal vereséget szenvedtek. 

Létezik a Harry Kane-átok?
Fotó: Reuters


Az angol bajnokságban sokáig úgy tűnt, hogy a 2016/2017-es a végre a londoniak idénye lehet. Ebben az évben Kane a Premier League történetének negyedik olyan játékosa lett, aki három egymást követő szezonban 20 gólt ért el Alan Shearer, Thierry Henry és Ruud van Nistelrooy után. De ez sem volt elég a bajnoki címhez, a csapatnak be kellett érnie az ezüsttel. Két évvel később minden várakozást felülmúlva, a Bajnokok Ligája döntőig menetelt a Spurs, de a fináléban simán kikaptak a Liverpooltól 2-0-ra, jött egy újabb ezüstérem.

Kane az angol válogatottban sem bizonyult a szerencse fiának. 2016-ban ott volt a csapattal az Európa-bajnokságon, ám az angolok meglepetésre kiestek a legjobb 16 között. A két évvel későbbi világbajnokságra már csapatkapitányként vezette ki Angliát. Az együttes bejutott a vb-elődöntőbe, ahol azonban hosszabbításban kikaptak a horvátoktól. Ezután az vb-bronzérem nyújthatott volna némi vigasztalást, de az sem jött össze, Belgium lett a harmadik helyezett.

Létezik a Harry Kane-átok?
Fotó: Reuters


A sors aztán újabb labdával kínálta meg Kane-t 2021-ben, mikor Angliával bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe. Az angol válogatott számára 1966 után ismét kínálkozott az alkalom, hogy trófeát nyerjen, a finálét ráadásul a londoni Wembley-ben rendezték. De hiába a hazai pálya, végül drámai körülmények között, tizenegyespárbajban kikaptak Olaszországtól. Kane ismét lemaradt az aranyéremről. A 2022-es világbajnokság sem váltotta valóra a Kane-rajongók álmát, az angol csapat kiesett a negyeddöntőben. Ezt követően a támadó már nyíltan beszélt arról, hogy szeretné elhagyni nevelőklubját, a Tottenhamet, mert egyetlen és legfőbb célja, hogy végre kupákat nyerjen.

2023. augusztus 12-én aláírt a Bayern München csapatához 110 millió euróért, ezzel a német Bundesliga legdrágább igazolásává vált. Az ember pedig azt gondolta volna, hogy ha valaki nyerni akar, a bajoroknál aligha van jobb választás. A 32-szeres bajnok, 20-szoros Német Kupa-győztes, 6-szoros BEK, illetve BL-győztes csapatnál ugyanis minden évben akad legalább egy aranyérem, vagy szinte minden évben.

Létezik a Harry Kane-átok?
Fotó: Reuters


Harry Kane bombaformában érkezett a Bayernbe, már az első évében gólkirály lett a Bundesligában, amit egyébként az elmúlt 11 idényben a müncheniek nyertek. Idén azonban megszakadt a sorozat, mert feltűnt a színen a Xabi Alonso vezette Bayer Leverkusen, amely elképesztő, 51 meccses veretlenségi sorozatával behúzta a bajnokságot és a kupát is. Egyetlen szalmaszálként a BL maradt a Bayern számára, amit nagyon igyekeztek megragadni. A német csapat azonban az elődöntő 90+1. percében kapott góllal kiesett a Real Madrid ellen.

Kane tehát egyelőre hiába igazolt Németországba, ott is elkerülik a győzelmek. Az őt klubszinten és a válogatottban is sújtó „átokról” pedig egyre többet cikkezik a sajtó és persze a szurkolókat is foglalkoztatja, vajon mikor törik meg végre Kane negatív szériája. A támadó idén lesz 31 éves, így természetesen még van ideje, de ha tényleg trófeákat akar nyerni, jobb ha minél előbb elkezdi, akár már az idei Európa-bajnokságon.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#angol válogatott#bayern münchen#Harry Kane

Címlapról ajánljuk