Sport

Eltiltották Pass Ferenc úszóedzőt

rtl.hurtl.hu

2024. július 14. 20:29

A Magyar Úszószövetség Fegyelmi Bizottsága 18 hónapra eltiltotta az úszóedzői sportszakmai tevékenység gyakorlásától Pass Ferencet, a Bajai Úszó Klub korábbi edzőjét, aki az egyesületénél történt, fiatalkorú versenyzőt érintő eset miatt kért vizsgálatot önmaga ellen – idézi a Nemzeti Sport a szövetség közleményét.

 

Pass Ferenc magatartása azért is különösen aggályos, mert a Magyar Úszószövetség elnökségi tagjaként a szövetség gyermekvédelmi programjának hitelét rontotta – áll a határozatban.

„A társadalom fokozott érzékenység reagál minden, a gyermekekkel szemben elkövetett jogsértésre. A Magyar Úszószövetség elnökségi tagjaként az eljárás alá vont sportszakembertől éppen ezért is alapvető elvárás lett volna, hogy ne bocsátkozzék kétértelmű, félreérthető kommunikációba egy kiskorú versenyzővel. Magatartása nem kizárólag saját személyére, hanem általában a magyar úszósportra vetett negatív fényt” – írja a közlemény.

Pass Ferenc a fegyelmi eljárás megkezdése előtt lemondott a szövetségben betöltött valamennyi tisztségéről, így elnökségi tagságáról és a versenybíró bizottsági tagságáról is.

Hosszú Katinka korábbi edzője botrányának kirobbanásáról mi is beszámoltunk: a Bajai Úszó Klub 33 év munkaviszony után menesztette Passt, aki feltehetően olyan üzenetet küldött egy fiatal lánynak, amit nem kellett volna.

Akkor Wladár Sándor, az úszószövetség elnöke úgy nyilatkozott: „A magyar úszósportban továbbra is zéró toleranciát alkalmazunk bármilyen gyermekek, fiatalkorúak sérelmére elkövetett cselekménnyel kapcsolatban

A sportági szakszövetségek között a MÚSZ volt az első, amely 2018-ban meghirdette a gyermekvédelmi programot, amelyhez egy minden részletre kiterjedő szabályzatot alkotott és komoly erőforrásokat rendelt. Állandó szakértővel dolgozunk, akinek köszönhetően garantált az azonnali és megfelelő reagálás, emellett sokat foglalkozunk az oktatással, megelőzéssel is.”

Nyitókép: Getty Images

#Sport#úszás#eltiltás

Címlapról ajánljuk