Sport

Jude Bellingham: Egy meccsre vagyunk attól, hogy történelmet írjuk

rtl.hurtl.hu

2024. július 11. 10:05

Anglia a holland válogatott legyőzésével zsinórban másodjára jutott be a labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjébe. Az angolok a végletekig kiélezett meccsen a 90. percben szerzett góllal vívták ki a döntőbe jutást. Gareth Southgate szövetségi kapitány szerint nagyon jól játszott a csapat és mindent beleadtak a győzelemért.

Anglia a covid miatt 2021-ben megrendezett Európa-bajnokságon hazai pályán, a londoni Wembley-ben játszhatott a döntőben. A siker elmaradt, ugyanis tizenegyespárbajban kikaptak Olaszországtól. Az angolok így már 58 éve, egész pontosan 1966 óta várják, hogy összejöjjön egy tornagyőzelem. Idén nyáron újra esélyük nyílik, hogy elhódítsák az Eb-trófeát.

Nagyon jól játszottunk. Nehéz mérkőzés volt és főleg a védekezésünkön kellett folyamatosan változtatnunk. Végig alkalmazkodtunk a történésekhez és a játékosok remek döntéseket hoztak. A mérkőzés vége pedig nagyon különleges marad számunkra. Ez volt a jutalom, azért hogy mindent beleadtunk.

– nyilatkozta győztes elődöntő után Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya.

Jude Bellingham: Egy meccs áll előttünk, hogy történelmet írjuk
Fotó: Reuters

Southgate ezt követően a cserékről beszélt, ami nem csoda, hiszen a győztes gólt két kispadról beszállt játékos, Cole Palmer és Ollie Watkins hozta össze: „A legfontosabb, hogy minden kerettag készen áll, ha be kell ugrania. Ollie nagyon jó, ha nyomást kell gyakorolni és a védelem mögé kell kerülni. Éreztük, hogy meg kell próbálnunk gólt szerezni. Boldog vagyok, hogy Ollie-nak megadatott ez a lehetőség.”

A szövetségi kapitány rengeteg kritikát kapott az Európa-bajnokság során és ő maga is elismerte, hogy ezeket nehéz volt feldolgozni. Most azonban csendre intették a kommentelőket. „Másodjára jutottunk Eb-döntőbe a szövetségi kapitányságom alatt. 2021-ben 50 év várakozás után kerültünk fináléba. Most pedig először sikerült ezt Anglián kívül megtennünk. Sokakat tettünk nagyon boldoggá, olyan eredményt hoztunk, amire a szurkolóink 50 évet vártak. Erre nagyon büszke vagyok. Azért jöttünk, hogy nyerjünk és továbbra is ez a cél” – nyilatkozta Southgate, akinek vezetésével Angliának újra esélye van Európa-bajnoki címet nyerni.

Jude Bellingham: Egy meccs áll előttünk, hogy történelmet írjuk
Fotó: Reuters

Jude Bellinghamnek rengeteget köszönhet az angol válogatott, hiszen a Szlovákia elleni nyolcaddöntőben a kieséstől mentette meg a csapatot utolsó pillanatos góljával. A Real Madrid 21 éves játékosa most élete második Eb-döntőjére készülhet. 

Nagyon büszke vagyok a csapatra. Ahogy reagáltunk, a hozzáállásra, a mentalitásra. Egy dolog a minőség, de hogy milyen karaktert mutat egy csapat, azt nem lehet gyakorolni az edzésen, az belülről jön. Egy meccs van hátra. Fáradtak vagyunk, hosszú szezon volt, de már csak egy meccs áll előttünk, hogy történelmet írjuk Angliának

– mondta a győzelem után Bellingham.

Jude Bellingham: Egy meccs áll előttünk, hogy történelmet írjuk
Fotó: Reuters

Az angolok győztes gólt szerző cserecsatára, a 29 éves Ollie Watkins rendkívül boldogan nyilatkozott a mérkőzés után: „Hihetetlen! Hetek óta vártam egy ilyen pillanatra, és nagyon sok munkám van abban, hogy most itt tartok. Megkaptam a lehetőséget, és megragadtam. Esküszöm, megmondtam Cole Palmernek, hogy ma beállunk csereként, és gólpasszt ad nekem. Már amikor megkapta a labdát, tudtam, hogy engem fog megjátszani. Amikor a lövésem után a labda kikötött a sarokban, az csodálatos érzés volt. Ugyan hátrányba kerültünk a mérkőzésen, de mi soha nem adjuk fel. Még egy meccs vár ránk, készen állunk Spanyolországra.”

Angliának a hőn áhított Európa-bajnoki győzelemért az eddig remek teljesítményt nyújtó Spanyolországot kellene megállítania. A döntőt július 14-én Berlinben rendezik meg.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#elődöntő#anglia#gareth southgate#jude bellingham

Címlapról ajánljuk