Sport

„Most beszéljél” – az őt kritizáló franciának üzent a spanyolok Eb-hőse

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 9:29

Spanyolország 2-1-re legyőzte Franciaországot és bejutott története ötödik Eb-döntőjébe. A spanyolok első gólját Yamal szerezte az elődöntőben, aki ezzel minden idők legfiatalabb gólszerzője lett az Európa-bajnokságon. A szövetségi kapitány elégedetten értékelt, Yamal pedig üzent az őt kritizáló francia játékosnak.

Az Európa-bajnokság első elődöntőjében Franciaország és Spanyolország csapott össze. A franciák már a 9. percben vezetést szereztek, de a spanyolok négy perc leforgása alatt megfordították a meccset Dani Olmo és Lamine Yamal góljaival. Az eredmény később már nem változott, így a spanyolok jutottak tovább.

Yamal első Eb-találatát szerezte, ezzel pedig hivatalosan is ő lett az Eb-k történetének legfiatalabb gólszerzője. A gól után azt lehetett leolvasni a fiatal támadó arcáról, hogy: „Most beszélj! Most beszélj!”. A játékos ezzel a francia Adrien Rabiot-nak üzent, aki az elődöntő előtti sajtótájékoztatón ezzel a kritikával illette őt: „Ha a döntőben akar játszani, többet kell tennie, mint amit eddig tett. Nyomást fogunk helyezni rá, hogy kényelmetlenül érezze magát a pályán.”


A meccs utáni sajtótájékoztatón Yamal beszélt első Eb-góljáról is, amit egy távoli lövésből szerzett. „Nehéz helyzetben voltunk, mert hamar hátrányba kerültünk. Csak megragadtam a pillanatot és lőttem, és épp odament, ahova akartam. Nem tudom, hogy ez volt-e a torna legszebb gólja, nekem biztos, hogy ez a legkülönlegesebb, mert ez az első gólom az Európa-bajnokságon. Nagyon boldogok vagyunk, hogy bejutottunk a döntőbe. Most jön a sorozat legfontosabb pontja, szeretnénk megnyerni a címet. Itt fogom ünnepelni születésnapom Németországban, de csak azt kívánom, hogy győzzünk” – mondta a 17. születésnapját egy nappal a döntő előtt ünneplő Yamal.

A mérkőzést követően természetesen a spanyol szövetségi kapitány is dicsérte az elképesztő teljesítményt nyújtó tinit, akit a meccs emberének is megválasztottak.

Egy zsenit láthattunk. Az érettsége és a hozzáállása egy sokkal tapasztaltabb játékosét idézi. De fontos, hogy vigyázzunk rá és arra ösztönözzük, hogy ugyanezzel a szerénységgel, két lábbal földön állva dolgozzon továbbra is. Szerencsések vagyunk, hogy itt van a spanyol csapatban és remélhetőleg még hosszú évekig élvezhetjük a játékát

– mondta de la Fuente és hozzátette, hogy a siker nemcsak egy játékosnak köszönhető.

„Most Lamine-ról beszéltünk, de 26 remek játékosunk van. Olmót is ki kell emelnem, nagyon jó képességekkel rendelkezik, de az egész csapatban nagyon hiszek. Kivételes játékosaink vannak, de mindenki az egyéni érdekei elé helyezi a csapat sikerét” – értékelte a spanyol válogatott teljesítményét a szövetségi kapitány.

Spanyol szövetségi kapitány: Lamine Yamal egy zseni
Fotó: Reuters

A spanyolok második gólját Dani Olmo szerezte, igaz a találatot először Koundé öngóljának minősítették, de a döntést később felülírta az UEFA. A támadó így nyilatkozott a meccs után: „Nagyon közel vagyunk, már csak egy lépés választ el minket a céltól. Ez a csapat hihetetlen, megérdemeljük, hogy ott legyünk a döntőben. A gól az gól. Nem számít, hogy Koundé vagy én szereztem, a lényeg a győzelem és a továbbjutás. Folytattuk a saját játékunkat, Lamine látványos gólja, majd az enyém, ahogy a második félidőt irányítottuk, nagyszerűen játszottunk és bejutottunk a döntőbe. Anglia vagy Hollandia? Nem számít” – nyilatkozta Olmo, aki már harmadik gólját szerezte az Európa-bajnokságon.

A július 14-i Eb-döntőben Spanyolország biztosan ott lesz, ellenfele pedig a második elődöntő győztese, Anglia, vagy Hollandia lesz.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#elődöntő#spanyolország#lamine yamal#Luis de la Fuente#dani olmo

Címlapról ajánljuk