Sport

A sokat kritizált Virgil van Dijk 36 év után vezetheti sikerre a holland válogatottat

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 11:44

A holland csapatkapitány a közelmúltban olyan legendáktól is kapott negatív hozzászólásokat, mint a háromszoros aranylabdás Marco van Basten, vagy Ruud Gullit. Hollandia még versenyben van az Eb-címért, amennyiben győznek egész biztosan sikerül elhallgattatni a kritikusokat.

Virgil van Dijk sokak szerint igazi vezéregyéniség. A 33 éves védő nemcsak a Liverpoolban viselheti a csapatkapitányi karszalagot, hanem a holland válogatottban is. Az utóbbival most bejutottak az Európa-bajnokság elődöntőjébe, ahol az angolokat kellene legyőzniük a döntőbe jutásért.

Ez azért is lenne nagy szó, mert a holland válogatott mögött nehéz évek állnak. Nem jutottak ki a 2016-os Eb-re és a 2018-as világbajnokságra. A 2021-es Eb-n kikaptak a nyolcaddöntőben az esélytelenebbnek számító csehek ellen. A 2022-es vb-n ugyan kis híján legyőzték a büntetőpárbajjal végződő negyeddöntőben az argentinokat, de végül Messiék játszhattak az elődöntőben. Az Oranje szurkolói így már régóta várnak egy nagy sikerre, amihez egészen 1988-ig kell visszamennünk. Abban az évben ugyanis Hollandia nyerte az Európa-bajnokságot egy olyan csapattal, aminek Marco van Basten és a jelenlegi szövetségi kapitány, Ronald Koeman is tagja volt.

A legendás van Basten többször kritizálta Virgil van Dijk teljesítményét már a tavalyi év során is, mikor felkészülési meccsen Hollandia 3-0-ra győzte le Gibraltárt, de az egykori csatár nem volt elégedett a csapatkapitánnyal.

Beszél, de nem mond semmit. A jó kapitány hangosan gondolkodik és világosan beszél. Van Dijk-on ezt nem látom és ezzel káoszt teremt. Ez félreértésekhez vezet, amit pont, hogy meg kellene előzni. Egy csapatkapitánynak erre képesnek kell lennie és azt kell mutatnia a csapat felé, hogy mindenáron győzni akar.

– idézte van Bastent az Independent, aki legutóbb az osztrákok elleni vesztes csoport meccs után kritizálta a holland csapatkapitányt.

A sokat kritizált Virgil van Dijk 36 év után vezetheti sikerre a holland válogatottat
Fotó: FifPro

De nem ő az egyetlen, aki negatív megjegyzésekkel illette van Dijkot. Ruud Gullit, aki ugyancsak tagja volt a legendás 1988-as Eb-győztes válogatottnak, korábban szintén kifejtette aggályait. Gullit első sorban van Dijk védői kvalitásait nevezte aggályosnak. Az egykori holland válogatott úgy fogalmazott, hogy van Dijk „túl óvatos” és „sokat képzel magáról”.

Szerintem nem ér fel a holland válogatotthoz. Nem üti meg azt a szintet, hogy válogatott csapatkapitány legyen. Nincsenek vezetői képességei.

– fogalmazott keményen Gullit.

A sokat kritizált Virgil van Dijk 36 év után vezetheti sikerre a holland válogatottat
Fotó: Goal.com

Adott tehát a feladat Vrgil van Dijk és a holland válogatott számára, akik 36 év után nyerhetnek Európa-bajnokságot, ám ehhez először Angliát, majd a döntőben Spanyolországot kellene legyőzniük.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#hollandia#virgil van dijk#marco van basten#ruud gullit

Címlapról ajánljuk