Sport

Ronald Koeman két meccsre van attól, hogy történelmet írjon a holland válogatottal

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 15:11

Ronald Koeman 1988-ban játékosként emelhette magasba az Európa-bajnoki trófeát, most pedig szövetségi kapitányként is megvan esélye a sikerre. Ezzel ő lenne az első holland, aki játékosként és vezetőedzőként is Eb-t tud nyerni.

 

Ronald Koemannak komoly Eb-történet van a háta mögött. Harminchat évvel azután, hogy betalált az 1988-as Európa-bajnokság elődöntőjében Németország ellen, most vezetőedzőként irányíthatja a holland válogatottat egy Eb-elődöntőben.

Hollandia némileg csalódást keltve csak csoportharmadikként jutott tovább a nyolcaddöntőbe, ahol viszont már nagyon magabiztosan múlta felül Romániát. Ezt követően a negyeddöntőben Törökország volt az ellenfél, ahol hátrányból fordított a csapat és bekerült a legjobb négy közé, ahol Anglia lesz az ellenfél.

Koemannak és a hollandoknak az angol válogatottal is komoly múltja van, ugyanis az ominózus 1988-as Eb-n a két csapat már csoportban összekerült és egy nagyon emlékezetes meccsen Marco van Basten triplázott.

De Koeman ott volt a holland csapatban akkor is, mikor minden idők egyik legvitatottabb meccsén találkoztak az angolokkal, egy világbajnoki-selejtezőn, 1993-ban. Történt ugyanis, hogy David Platt meglódult a holland kapu felé tiszta helyzetben, amikor Ronald Koeman hátulról lerántotta. A német játékvezető, Karl-Josef Assenmacher az egyértelműen kiállítást érő szabálytalanságot azonban csak egy sárga lappal jutalmazta, a megítélt szabadrúgást pedig Tony Dorigo a sorfalba lőtte. Négy perccel később az angolok térfelén hasonló szituációba került Koeman, a bíró akkor újra rúgta a szabadot, és másodszorra a holland hátvédnek sikerült betalálnia David Seaman kapujába. Koeman később bevallotta, maga is piros lapra számított a szabálytalanság elkövetése után.


A vereséggel Anglia csak a harmadik helyen végzett csoportjában, és nem jutott ki a világbajnokságra, ilyen csúfság pedig az 1978-as vb-selejtezők óta nem esett meg a szigetországiakkal. Ez pedig az akkori angol szövetségi kapitány, Graham Taylor állásába került. Ezzel azért Koeman hoz magával némi megtisztítandó karmát az angolokkal szemben.

Ugyanakkor a hollandok is régóta várják már, hogy a szerencse végre melléjük álljon. Az utóbbi nyolc évben nem sok babér termett nekik. Lemaradtak a 2016-os Eb-ről és a 2018-as világbajnokságról. A 2021-es Eb-n kikaptak a nyolcaddöntőben az esélytelenebbnek számító csehek ellen. A 2022-es vb-n ugyan kis híján legyőzték a büntetőpárbajjal végződő negyeddöntőben az argentinokat, de végül Messiék játszhattak az elődöntőben.

Ronald Koemafkoen két meccsre van a történelemírástól a holland válogatottal
Fotó: Reuters

Ronald Koemannak és csapatának most adott a lehetőség, hogy újra nagy eredményt érjenek el a holland válogatottal, amely legutóbb a 2000-es Európa-bajnokságon játszhatott a döntőbe jutásért.

Ez az egész nemzet számára nagyon különleges érzés. Kis ország vagyunk és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Angliával, Franciaországgal és Spanyolországgal együtt ott lehetünk az Eb legjobb négy csapata között

– nyilatkozta az elődöntőbe kerülés kapcsán a holland szövetségi kapitány.

Hollandia az elődöntőben a Svájcot büntetőkkel legyőző Angliával találkozik július 10-én Dortmundban. A másik ágon pedig Franciaország és Spanyolország csap össze a döntőbe kerülésért július 9-én Münchenben.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#hollandia#elődöntő#ronald koemann

Címlapról ajánljuk