Sport

Gareth Southgate erőt merít az angol válogatottat ért kritikákból

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 12:49

Az angol szövetségi kapitány az egész Eb során kapta az ívet a szurkolók, a szakértők és az angol sajtó részéről is. Gareth Southgate azonban azt mondja, számára a kritika inkább üzemanyag, és nem hagyja, hogy a negatív hangok befolyásolják. A szakember ugyanakkor beszélt arról is, hogy egy-egy őt érő megnyilvánulást nem tart normálisnak.

Anglia tizenegyesekkel győzte le Svájcot, és az elődöntőben folytatja az Európa-bajnokságot. Ez azt is jelenti, hogy Gareth Southgate vezetésével az angol válogatott a 2018-as világbajnokság és a 2021-es Európa-bajnokság után zsinórban harmadjára jutott egy nagy tornán a legjobb négy közé. A mostani Eb-n azonban minden eddiginél több kritikát kapott az angol szakember, akit a Szlovénia elleni csoportmeccs után még repoharakkal is megdobáltak az angol játékkal elégedetlen szurkolók. A Svájc elleni győzelem után Southgate-et a személyét érő kritikákról is kérdezték.

Nem tagadom, hogy személyesen megérintenek a kritikák. A szövetségi kapitányi szerep egy olyan munka, ahol kigúnyolhatnak, ahol folyamatosan megkérdőjelezik a szakmai képességeidet, de nem hiszem, hogy normális, hogy az ember söröspoharakat kap a nyakába


– idézte Southgate szavait az Independent.


Southgate beszélt arról is, hogy őt a kritikák nem visszavetik, sokkal inkább tüzelik, és jobb teljesítményre sarkallják. „Szerencsés vagyok, mert a karrierem során sok olyan helyzetet éltem át, ami végső soron megedzett és határozottabbá tett, így ezeket egyfajta üzemanyaggá tudom alakítani. Tudom, hogy mi a célom a csapattal, és ezt kell nekik is látniuk rajtam, különben nem jó üzenetet közvetítenék a játékosaim felé” – mondta az őt ért kritikákról a vezetőedző.

Gareth Southgate a 100. meccsén ült a kispadon az angol futballválogatott szakvezetőjeként a Svájc elleni negyeddöntő alkalmával, ezzel ő lett a harmadik angol szakember, aki elérte ezt a mérföldkövet Walter Winterbottom (139) és Alf Ramsey (113) után. A százados szövetségi kapitány arról is kifejtette véleményét, hogy mi a jelenlegi angol válogatott legnagyobb erőssége.

„Az erőnk abban van, hogy rugalmasak és kitartók vagyunk. Képesek vagyunk alkalmazkodni a kialakult helyzetekhez. Szervezettek maradunk akkor is, ha hátrányban vagyunk, vagy ha épp nem mi vagyunk lendületben. Az elmúlt időszakban négyből három büntetőpárbajt megnyertünk. Ez is építi egy csapat karakterét, növeli a magabiztosságot. Remélhetőleg ez nemcsak erre a tornára lesz igaz, a válogatott átlagéletkorát és tapasztaltságát figyelembe véve, hanem hosszú távon is. Anglia előtt nagy jövő állhat, de ez a jövő, most következő egy hétre kell koncentrálnunk” – foglalta össze az angol szövetségi kapitány.

Gareth Southgate erőt merít az angol válogatottat ért kritikákból
Fotó: Reuters

Anglia az elődöntőben a Törökországot legyőző Hollandiával találkozik július 10-én Dortmundban. A másik ágon pedig Franciaország és Spanyolország csap össze a döntőbe kerülésért.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#anglia#angol válogatott#gareth southgate

Címlapról ajánljuk