Sport

Ronaldo rontott büntetője is belefért Portugáliának, mert volt egy tizenegyesölő kapusa

rtl.hurtl.hu

2024. július 1. 23:54

Heroikus védekezéssel, Cristiano Ronaldo büntetőjét is túlélve Szlovénia elérte fennállása első tizenegyespárbaját nagy tornán. Ott azonban már nem volt pardon: Diogo Costa mindhárom szlovén 11-est kivédte, így Portugália jutott a foci-Eb negyeddöntőjébe.

A mérkőzés első fél órájában csak néhány veszélyes portugál beadást láthattunk, de Oblaknak nem kellett túlzottan aggódnia. Nem sokra mentek Ronaldóék a nagyjából 70 százalékos labdabirtoklással. Aztán a 31. percben egy gyenge Ronaldo-fejest követte egy Cristiano Ronaldo-szabadrúgás, ami ha nem is sokkal, de a léc fölé vágódott.

A szlovének csak kétszer kerültek gólközelbe a szünetig. A 39. percben Stojanovic nyargalt el a jobb szélen, beadásából Sporar szerezhetett volna gólt, Nuno Mendes azonban megelőzte őt. A 44. percben Sesko lőtt távolról, Diogo Costa megfogta a labdát.

A 45+3. percben Rafael Leao előkészítése után Joao Palhinha találta el a jobb kapufát 18 méterről, középről.

Ennyi, és nem több. Nem volt egy különösebben átütő első félidő. A portugál válogatott egyáltalán nem talált kaput. A szlovén szurkolók azzal szórakoztatták magukat, hogy Messi nevének skandálásával cukkolták Cristiano Ronaldót.


A második félidő elején Joao Cancelo szólózott egy szépet, Elsniket becsapta egy oda-vissza csellel, aztán Bernardo Silvát játszotta meg, aki a nézőtérre bombázta a labdát.

Az 55. percben már volt kaput találó portugál löket is: Cristiano Ronaldo 22 méterről, középről, szabadrúgásból próbálkozhatott, Oblak kiöklözte a labdát. Két perccel később megint Cancelo volt az előkészítő, tőle indult a támadás a jobb oldalon, de aztán végül sem Vitinhát, sem Palhinhát nem engedték lőni a jól tömörülő szlovének.

Szóval megélénkült a mérkőzés, a portugálok elkezdtek úgy focizni, ahogy az első perctől illett volna tenniük.

Azt minden portugál elmondta, hogy a szlovének ellentámadásaitól tartanak, és lőn: a 61. percben a korrekorder Pepét lefutotta Sesko, végül azonban eltörte a labdát, így nem lett semmi a ziccerből.

A 72. percben jött a harmadik Cristiano Ronaldo-szabadrúgás a meccsen: ezúttal 27 méterről, középről próbálkozhatott, de jócskán fölélőtt.

Ez volt a 60. próbálkozása közvetlen szabadrúgásból nagy világversenyen: a 60-ból, írd és mondd, 1-et váltott gólra…

Erről az X közönsége sem feledkezett meg, kiemelve, hogy ez egyfajta csodataktika is lehet kapott gól ellen:


A 89. percben eldönthette volna a továbbjutást Ronaldo, akit Jota ugratott ki, a világsztár pedig 8 méterről, kissé balról gyengén lőtt, így nem volt nehéz dolga Oblaknak.

Így ért véget a rendes játékidő, jöhetett a 2x15 perces hosszabbítás.

A 95. percben Verbic átlövését Rúben Dias blokkolta szögletre. 

A portugálok nem nagyon tudtak mit kezdeni a jól védekező szlovénekkel, egészen a 103. percig, amikor Jota indult meg, és Drkusic lábában akadt fenn, már a 16-oson belül. A megítélt büntetőből Cristiano Ronaldo (immár a 105. percben) nem tudta legyőzni Oblakot, aki balra vetődve a kapufára ütötte a labdát!

portugál-szlovénia
Fotó: Reuters/Wolfgang Rattay

Fordulás után nem sokkal Oblak a léc alól tolta szögletre Palhinha fejesét.

Aztán egy kisebb, majd egy óriási szlovén lehetőség következett. A 112. percben a csereként beálló Ilicic lőtte a sorfalba a szlovének szabadrúgását. A 115. percben utolsó emberként Pepe elvesztette a labdát, Sesko egyedül törhetett kapura, de nem tudta gólra váltani a ziccert, 20 méteres lapos lövését Diogo Costa lábbal védte!

portugál-szlovénia
Fotó: Reuters/Heiko Becker

Nem sokkal ez után a 41 éves Pepét le is cserélte Roberto Martínez, majd a játékvezető lefújta a meccset, jöhettek a tizenegyesek.

Az első párban Ilicic lövését Diogo Costa balra vetődve kivédte, Cristiano Ronaldo a jobb alsóba bombázott (1-0).

Aztán Balkovec lövését is kivédte Diogo Costa (ezúttal a jobb sarok elől), Bruno Fernandes a jobb alsóba passzolt (2-0).

A harmadik sorozatban Diogo Costa megint jobbra vetődött, és Verbic lövését is kivédte, Bernardo Silva pedig lezárta a meccset (3-0).

Ronaldo büntetőrontása is belefért Portugáliának, mert volt egy tizenegyesölő kapusa
A mindent eldöntő védés. Fotó: Reuters/Kai Pfaffenbach

Diogo Costa, ahogy a torna előtt az Eb-esélyesekről szóló cikkünkben is jeleztük, első kapusként egy Bajnokok Ligája-idényen belül három büntetőt is hárított (rendes játékidőben), ezúttal egy tizenegyespárbajon belül tette ugyanezt.

Portugália továbbjutott.

Nyolcaddöntő:
Portugália–Szlovénia 0-0 – 11-esekkel 3-0
Frankfurt, 47 000 néző. Vezette: Orsato (olasz)
Portugália: Diogo Costa – Joao Cancelo (Semedo, 117.), Rúben Dias, Pepe (Rúben Neves, 118.), Nuno Mendes – Bruno Fernandes, Joao Palhinha, Vitinha (Jota, 65.) – Bernardo Silva, Cristiano Ronaldo, Rafael Leao (F. Conceicao, 76.)
Szlovénia: Oblak – Karnicnik, Drkusic, Bijol, Balkovec – Stojanovic (Verbic, 86.), Gnezda Cerin, Elsnik (Ilicic, 106.), Mlakar (G. Stankovic, 74.) – Sporar (Celar, 74.), Sesko
Sárga lap: Martínez (111., portugál szövetségi kapitány, a kispadról), illetve Drkusic (32.), Karnicnik (37.), G. Stankovic (101.), Bijol (106.), Balkovec (107.)
Kiállítva: Kek (105+1., szlovén szövetségi kapitány, a kispadról)

Nyitókép: Reuters/Kai Pfaffenbach

#Sport#futball#labdarúgás#foci-eb#portugália#szlovénia#cristiano ronaldo#pepe#jan oblak

Címlapról ajánljuk