Sport

A korábbi bajnok szerint a szövetség eltussolja a Kozák Danuta-ügyet

rtl.hurtl.hu

2024. június 27. 15:30

A tavasszal kirobbant Kozák-Csipes botrány az egész magyar sportvilágot megrázta, a vihar azonban az olimpia közeledtével elült. Most viszont a korábbi háromszoros Európa-bajnok Lucz Dóra törte meg a csendet a Kozák Danutával történtek kapcsán.

Mint ismert, Kozák Danuta májusban egy Facebook-bejegyzésben írt arról arról, hogy edzője, Csipes Ferenc többször is verbálisan zaklatta. A sportért felelős államtitkárság és a MOB jelezte, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel és a Budapesti Honvéd Sportegyesülettel karöltve haladéktalanul kivizsgálják az ügyet. Ennek következményeként Csipes Ferencet ideiglenesen felfüggesztette az egyesülete. 

Az edző a Magyar Nemzetnek nyilatkozott az őt ért vádakról: „Úgy éreztem, Danuta provokál engem. Szó szót követett, a vita lezárásaként kétségtelenül vállalhatatlan sértést vágtam Danuta fejéhez, amiért most a nyilvánosság előtt is elnézést kérek. Minden egyéb viszont csúsztatás, szemtanúk is igazolhatják, hogy szó sem volt molesztálásról, pláne nem abúzusról.”

Az elmúlt hetekben lezárult a párizsi olimpiára való kvalifikáció és kiderült, hogy a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta nem vesz részt a játékokon, miután a szövetség úgy döntött, nem kap helyet a női négyesben.

A korábbi bajnok szerint a szövetség eltussolja a Kozák Danuta-ügyet
Csipes Tamara, Kozák Danuta és Lucz Dóra Fotó: MTI/Kovács Tamás


Csütörtök délelőtt egy korábbi bajnok, Lucz Dóra mondta el véleményét a sportágában uralkodó helyzetről. „És a szövetség továbbra is ennek az edzőnek teljesíti az akaratát. Hogy lehet, hogy egy ilyen ügyet 2024-ben így eltussolnak mindenféle következmények nélkül – mármint a bántalmazóra nézve, mert az áldozathibáztatás megy. És ez csak a jéghegy csúcsa…”


Kozák Danutától bejegyzése közzététele után nem sokkal a Budapest Honvéd bocsánatot kért, amit a legendás kajakozó elfogadott. Azóta azonban nem reagált sem Csipes Ferenc, sem más nyilatkozataira, és egyelőre arról sem adott hírt, hogy folytatja-e pályafutását.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

#Sport#kajak-kenu#kozák danuta#csipes ferenc#Lucz Dóra#botrány

Címlapról ajánljuk