Sport

Mindenki 4 ponttal zárt az E-csoportban

rtl.hurtl.hu

2024. június 26. 19:56

Ha Románia legyőzi Szlovákiát, Belgium pedig legalább két góllal nyer Ukrajna ellen, akkor Magyarország biztos nyolcaddöntős – számolgattunk a meccsek előtt. Ez nem következett be, ehelyett mindenki négy ponttal zárt az E-csoportban. Végül Ukrajna pottyant ki.

Elsőként Belgium villant. A 7. percben De Bruyne parádésan tette a labdát a védők mögé befutó Lukaku lábára, ő viszont gyengén lőtt. 

Aztán a másik pályán is megélénkült a meccs. Előbb a szlovák Kucka fejesét, majd a román Ratiu lövését védte az ellenfél kapusa.

Az ukrán Jaramcsuk is jelentkezett egy átlövéssel, de úgy jutottunk el az első félidők feléhez, hogy egyik pályán sem volt gól. A 24. percben viszont egy parádés jobb oldali beadás után a szlovák Duda (nem különben remekül) fejelt a hosszú sarokba (1-0). 

Ezzel Szlovákia közel, Magyarország távolra került a továbbjutástól. A szlovákok maradtak támadásban az ezt követő percekben is.

A belgáknál De Bruyne lőtt oldalhálóba szabadrúgásból; előtte látványosan lézerezték az arcát.

A 36. percben viszont hosszas videózást követően büntetőhöz jutott Románia (Hagit Hancko rúgta meg). A labda mögé Marin állt, és be is varrta (1-1). Aztán a 43. percben Dragus ígéretes helyzetben mellétekert.

A belgák meccse eközben meglehetősen vontatott volt; nem jutottunk közelebb ahhoz, hogy Lukakuék nyerjenek. Nemhogy kettő, de egy góllal sem. Sőt Jaremcsuk centerezéséből akár gól is születhetett volna, ha kicsit jobb az átadás Dovbik számára.

Mindkét meccsen döntetlen állásnál érkezett el a szünet.

A második félidő elején majdnem összehozott egy kapott gólt a román védelem, utána viszont majdnem gólt szereztek a sárga mezesek. A belgák közben próbálták nyomás alá helyezni az ellenfelüket.

Az 57. percben óriási villámlás történt a szlovák–román meccsen. A tetőt ugyan behúzták, de így is szakadt be az eső, nem beszélve az erős szélről.

szlovák-román
Fotó: Reuters/Heiko Becker

A 61. percben Marin átlövését hárította Dúbracka, majd Dragus lőtt fölé, pedig volt, aki már bent látta! A másik oldalon Strelec lövését hárította Nica, majd Haraslin lőtt mellé. Ekkor már igazi ítéletidő uralkodott a szlovák–román meccsen. 

A belgáktól Lukaku és Carrasco gyenge lövését védte az ukrán Trubin. A 73. percben a belgák beszorították az ukránokat, de nem tudtak gólt lőni, a másik oldalon viszont Dovbik került a kapu közelébe, de maradt a 0-0. Dovbik később is próbálkozott, és az oldalhálót találta el.

Ekkor már látszott, hogy a szlovák–román 0-0 mindkét csapatnak megfelelő a továbbjutáshoz, ahhoz képest becsülettel küzdöttek a játékosok a nem mindennapi körülmények között.

A belga Casteels majdnem gólt kapott érintés nélkül szögletből, majd Malinovszkij lőtte ki Castagne-t. Szóval a belgák akár ki is kaphattak volna. A 0-0-val ők továbbmentek, Ukrajna szomorkodhatott, hiszen egyedüliként elbúcsúzott a folytatástól a négyes tagjai közül.

A magyar válogatott továbbjutása még mindig kérdéses volt a meccsek után, végül a Georgia–Portugália meccsen dőlt el.

E-csoport, 3. forduló:
Szlovákia–Románia 1-1 (1-1)
Frankfurt, vezette: Siebert (német)
Szlovákia: Dúbravka – Pekarik (Gyömbér, 92.), Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (Bero, 92.) – Schranz (Duris, 78.), Strelec (Bozenik, 69.), Haraslín (Suslov, 69.)
Románia: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Bancu – M. Marin – Hagi (Man, 66.), R. Marin (Rus, 86.), Stanciu, Coman (Sorescu, 58.) – Dragus (Puscas, 67.) 
Gólszerzők: Duda (24.), illetve R. Marin (36., 11-esből)
Sárga lap: Duda (91.), illetve Burca (45+1.), Bunca (45+4.), Puscas (88.)

Ukrajna–Belgium 0-0
Stuttgart, vezette: Taylor (angol)
Ukrajna: Trubin – Timcsik, Zabarnyij, Szvatok (Jarmolenko, 81.), Matvijenko, Mikolenko (Zincsenko, 58.) – Saparenko (Vanat, 70.), Brazsko (Sztyepanenko, 70.), Szudakov – Jaremcsuk (Malinovszkij, 70.), Dovbik
Belgium: Casteels – Castagne, Theate, Faes, Vertonghen – Tielemans (Mangala, 62.), Onana, De Bruyne – Trossard (Carrasco, 62.), Lukaku (Openda, 90.), Doku (Bakayoko, 77.)
Sárga lap: Dovbik (69.), illetve Faes (43.)

A nyitóképen Duda gólja. Fotó: Reuters/Wolfgang Rattay

#Sport#futball#foci#foci-eb#szlovákia#románia

Címlapról ajánljuk