Sport

Erre még nem volt példa: öt válogatottat is olasz tréner irányít az Európa-bajnokságon

rtl.hurtl.hu

2024. június 18. 15:10

A 2008-as tornán három holland kapitány vett részt, Marco van Basten Hollandiát, Guus Hiddink Oroszországot, míg Leo Beenhakker Lengyelországot irányította. Olyan azonban még sosem volt, hogy egy Eb-n öt ugyanazon nemzetből származó szövetségi kapitány igazgassa csapatát.

Az olasz edzők rendkívül sikeres időszakot tudhatnak magukéna. A Goal.com összeállítása alapján két olasz szakember is helyet kapott az évszázad legjobb edzői között, Antonio Conte és Carlo Ancelotti. Előbbi nyert Premier League-et a Chelseavel, olasz bajnokságot egyszer az Interrel, háromszor a Juventussal. Míg az utóbbi minden idők egyik legeredményesebb trénere, Ancelotti ugyanis az egyetlen edző, aki ötször nyert BL-t. De az olasz szakemberek nemcsak a klubvilágban, hanem a nemzeti csapatoknál is szeretnének maradandót alkotni, közülük öten versengenek csapatukkal az Európa-bajnokságon. Mutatjuk, hogy kik ők!

Marco Rossi

A sort természetesen a magyar válogatott kapitányával, Marco Rossival kezdjük. Az olasz tréner játékosként légióskodott Németországban és Mexikóban is, de legnagyobb sikere az Olasz Kupa-győzelem, amit a Sampdoriával ért el. Edzőként a pályáját az olasz alsóbb osztályokban kezdte, ahol azonban nem termett számára sok babér. Olyannyira nem, hogy Rossi már azt fontolgatta, hogy az egész edzősködéssel felhagy és helyette könyvelőnek áll. Ekkor érkezett a felkérés a Budapest Honvéd kispadjára, ami így valóban sorsfordító pillanat volt számára. Első szezonjában bronzérmes lett a Kispesttel, 2017-ben pedig bajnoki címig vezette a csapatot. Ezt követően egy évig a DAC-ot irányította, majd 2018. június 19-én a menesztett Georges Leekens helyére a magyar válogatott szövetségi kapitányának nevezték ki. 

Erre még nem volt példa, öt válogatottat is olasz tréner irányít az Európa-bajnokságon
Fotó: Reuters


Az elmúlt 6 év során Rossi kivezette a magyar válogatottat a 2020-as és 2024-es Európa-bajnokságra, feljutottunk a Nemzetek Ligája A-divíziójába és a FIFA világranglista 26. helyére. Rossit azonban a magyar szurkolók, nemcsak a válogatottal elért eredményei miatt kedvelik, hanem azért is, mert a szövetségi kapitány mindig tisztelettudó volt a magyar kultúrát és történelmet illetően. A mérkőzések alkalmával mindig elénekli a himnuszt, 2023. októberében pedig letette a magyar állampolgársági esküt is. Marco Rossi kinevezése a válogatott élén 2025. végéig szól.

Luciano Spalletti

Magát az olasz válogatottat is egy olasz irányítja 2023. szeptembere óta. Spalletti az Empolinál kezdte edzői pályafutását. A csapat az ő irányításával jutott fel egymást követő szezonokban a harmadosztályból az első osztályig. Ezt követően vezette a Veneziát, a Sampdoriát, majd az Udinesét is, amellyel negyedik helyen zárt a Serie A-ban. Ezután az AS Roma edzője lett és újra feltette a térképre a fővárosi csapatot, amely érkezése előtt csak a tabella második felére fért fel. Ezt követte egy oroszországi kitérő a Zenitnél, majd visszatért még egy évre a Rómához, ahonnan az Internazionale élére nevezték ki. A Serie A csúcsára azonban nem ezekkel a csapatokkal, hanem a 2022/2023-as idényben, a Napolival ért fel. A nápolyiak 33 év után lettek újra bajnokok Spalletti vezetésével. Innen vezetett útja az olasz válogatott kispadjára, melyet most az Eb-n is irányítja, a cél pedig a címvédés.

Erre még nem volt példa, öt válogatottat is olasz tréner irányít az Európa-bajnokságon
Fotó: Reuters

Domenico Tedesco

A belga szövetségi kapitány, Domenico Tedesco a maga 38 évével az egyik legfiatalabbnak mondhatja magát a posztján, bár meglehet a belgák szlovákok ellen elszenvedett veresége kissé szaporítja a ráncainak számát. Tedesco az olasz mellett a német kultúrából is sokat szívott magába, ugyanis szüleivel két éves korában a Baden-Württemberg tartományban található Esslingenbe költözött, később kettős állampolgár lett. A szakember a 2017–18-as szezonban hívta fel magára a figyelmet, mikor második helyen végzett a Schalke 04 csapatával a Bundesligában. Ezt követően jött egy sikertelen orosz küldetés a CSKA Moszkvánál, majd visszatért Németországba az RB Leipzig csapatához, akikkel 2022-ben az Európa-liga elődöntőig jutott. 2023. február 8-án a belga válogatott szövetségi kapitányának nevezték ki.

Erre még nem volt példa, öt válogatottat is olasz tréner irányít az Európa-bajnokságon
Fotó: Reuters

Francesco Calzona

Tedesco a már emlegetett belga-szlovák meccsen honfitársával nézhetett farkasszemet a pálya szélén, Szlovákia válogatottját ugyanis 2022 óta Francesco Calzona irányítja. Calzona a 90-es években még amatőr edzőként és kávékereskedőként tevékenykedett. Ebben az időszakban ismerkedett meg Maurizio Sarrival, akinek később másodedzője lett a Napolinál. Calzone 2022-ben kapta meg első vezetőedzői kinevezését, mikor felkérték a szlovák csapat irányítására. Ő az első nem szlovák edző az ország válogatottja élén. 2024. februárjában a Napoli vezetőedzője lett úgy, hogy a szövetségi kapitányi pozíciójáról sem mondott le, így Calzone azon kevesek közé tartozik, akik egy válogatottat és egy klubcsapatot párhuzamosan irányítanak.

Erre még nem volt példa, öt válogatottat is olasz tréner irányít az Európa-bajnokságon
Fotó: Reuters

Vincenzo Montella

Montella játékosként is szép pályát futott be, az AS Romával nyert olasz bajnokságot és szuperkupát is. Beceneve játékos karrierje alatt a „L’Aeroplanino”, azaz „Kisrepülőgép” volt. Utalva ezzel arra, hogy a gólöröme során, a két karját kinyújtva repülőgépet imitált. A 49 éves Montella olyan élvonalbeli klubok edzője is volt, mint a Roma, az AC Milan, a Fiorentina és a Sevilla, de kiemelkedően nagy sikert egyik klubnál sem tudott elérni. 2021-ben a török élvonalban szereplő Adana Demirspornál vállalt munkát. Ez a lépés minden bizonnyal hozzájárult ahhoz, hogy 2023-ban kinevezték a török válogatott szövetségi kapitányának. Vezetésével a csapat egyenesen ágon kvalifikálta magát a 2024-es Európa-bajnokságra.

Erre még nem volt példa, öt válogatottat is olasz tréner irányít az Európa-bajnokságon

Nyitókép: Goal.com

#Sport#foci#foci-eb#magyar fociválogatott#szövetségi kapitány#marco rossi

Címlapról ajánljuk