Sport

A belga Lukaku két gólját is elvette a játékvezető, így nyert 1-0-ra Szlovákia

rtl.hurtl.hu

2024. június 17. 20:14

A szlovák válogatott a torna eddigi legnagyobb meglepetését szolgáltatva 1-0-ra legyőzte az esélyesebb belga csapatot hétfőn Frankfurtban a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság E-csoportjának első fordulójában.

A két gárda első egymás elleni tétmérkőzésén az Európa-bajnokság egyik favoritjaként emlegetett belgák lendületes támadásokkal kezdtek, egy hatalmas védelmi hibát kihasználva mégis a szlovákok kerültek előnybe. 

A 7. percben nagy belga védelmi hiba után Kucka tízméteres lövését még hárította Casteels, de Schranz közeli ismétlésével szemben már tehetetlen volt (1-0).

Ezután kiegyenlített küzdelem zajlott a pályán enyhe belga mezőnyfölénnyel, de Domenico Tedesco csapatának (amely harmadik a világranglistán) akcióiból hiányzott az átütőerő. A szlovák kontrák ígéretesebbek voltak, Kucka remek kapáslövését épphogy kitornázta Casteels, majd a belga gólrekorder Lukaku hagyott ki óriási helyzetet.

A térfélcsere után Lukaku gólját les miatt érvénytelenítették, aztán Trossard 17 méteres lövését védte Dúbravka. Egyre jobban beszorultak Francesco Calzona tanítványai, Hancko a gólvonalról mentett, a szlovák kontrák csak elvétve jutottak el a belga kapuig. 

A hajrában ismét többet birtokolták a labdát a hősiesen védekező szlovákok, a 86. percben Lukaku már két érvénytelen gólnál tartott (csapattársa kezezése miatt vette el a VAR a találatot). 

A szlovák bravúr értékét növeli, hogy a belga csapat 15 meccses veretlenségi sorozattal érkezett meg az Eb-re, ebből tíz alkalommal gólt sem kapott.

Európa-bajnokság, 1, forduló, E-csoport:

Szlovákia–Belgium 1-0 (1-0)

Frankfurt, vezette: Meler (török)

Szlovákia: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda (Obert, 94.) – Schranz (Duris, 81.), Bozenik (Strelec, 70.), Haraslín (Soslov, 70.)

Belgium: Casteels – Castagne, Debast, Faes, Carrasco (Lukebakio, 84.) – Mangala (Bakayoko, 58.), Onana – Trossard (Tielemans, 75.), De Bruyne, Doku (Openda, 84.) – Lukaku

Gólszerző: Schranz (7.)

Sárga lap: Schranz (41.), illetve Mangala (30.), Tielemans (76.), Lukebakio (85.)

A nyitóképen a szlovák Ivan Schranz (b) gólt lő a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság E-csoportja első fordulójának Belgium-Szlovákia mérkőzésén a frankfurti Waldstadionban 2024. június 17-én (fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

#Sport#futball#labdarúgás#foci-eb#szlovákia#belgium#Romelu Lukaku

Címlapról ajánljuk