Sport

A horvátokat a tizenegyesszabály „enyhítése” sem mentette meg

rtl.hurtl.hu

2024. június 16. 16:26

A labdarúgás szabályaival foglalkozó szervezet egy kicsit megengedőbbé tette a szabálykönyvben a tizenegyeseknél gyakori, idő előtti befutást, de még így is joggal vette el a játékvezető a horvátok szombati gólját.

Régi zavaró probléma a labdarúgásban, hogy szinte minden büntetőt újra lehetne rúgatni, mert rendre még az elvégzés előtt befut a 16-oson belülre a többi játékos, ez pedig szabálytalan. Eddig ha a rúgó játékos valamelyik csapattársa már azelőtt belépett a 16-osra, hogy elvégezték volna a büntetőt, újra kellett rúgni a 11-est.

Ezen a szabályalkotó enyhített. Immár csak akkor kell büntetni az ilyen idő előtti befutást, ha

  • ez egyértelműen befolyásolta a kapust, vagy
  • az idő előtt befutó játékos megjátssza a labdát/támadja az ellenfelet, és aztán gólt szerez/megpróbál gólt szerezni/előkészít egy gólhelyzetet.

Tehát ha érdemben játékba avatkozik az idő előtt belépő labdarúgó. Ilyenkor ha gól születik, újra kell rúgni a büntetőt, ha nem, akkor a helyes ítélet közvetett szabadrúgás kifelé.

Márpedig az esetek túlnyomó többségében ez nem fog bekövetkezni, éppen ezért jóval kevesebbszer kell majd megróni a játékvezetőt, amiért megadja a büntetőgólt, miközben valaki(k) idő előtt befutottak.

A Horvátország–Spanyolország mérkőzésen viszont az enyhített szabály szerint is szabálytalanság történt. A horvát Petkovic 11-esét kiütötte Unai Simón, majd az ítélet-végrehajtó végül úgy lőtt a kapuba, hogy a labdát a még az elrúgás előtt a 16-oson belülre futó Perisictől kapta vissza.

Michael Oliver tehát helyes ítéletet hozott; a horvátoknak pedig ezen a meccsen tényleg semmi sem jött össze.

Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

#Sport#foci#futball#labdarúgás#foci-eb#játékszabály#horvátország#spanyolország

Címlapról ajánljuk