Sport

A német rendőrök szerint inkább füvezzenek a szurkolók, mint igyanak

rtl.hurtl.hu

2024. június 15. 10:07

Félrenéznek a német rendőrök, ha füvező szurkolókat látnak az utcán a félve várt német-szerb mérkőzésnek otthont adó városban. 

Nagy erőkkel készül a helyi rendőrség az angol és a szerb szurkolók érkezésére a két ország vasárnapi mérkőzése előtt, attól félve, hogy az agresszivitásukról híres szurkolók tömegverekedésébe fajulhat az esemény. 

Negyvenezer angol és nyolcezer szerb szurkolót várnak, akik közül ötszázan huligánok a német Bild szerint. A szerb ultrák arról ismertek, hogy háborús bűnösöket éltetnek, az angolok pedig az európai városokban való randalírozásukról váltak hírhedtté.

A balhék megelőzésére már bejelentették, hogy a meccsen legfeljebb 2,8 százalékos alkoholtartalmú sört fognak árulni, és abból is legfeljebb kettőt vehet egyszerre egy szurkoló. A bárok pedig közvetlenül a meccs előtt és után nem szolgálnak fel alkoholt – írta a The Sun.

A rendőrség azzal próbálja elejét venni az alkoholtól fűtött rombolásnak, hogy békén fogják hagyni azokat a szurkolókat, akik marihuánát szívnak. Gelsenkirchen város rendőrségének szóvivője a The Sunnak elmondta, hogy „nem probléma, ha a szurkolók marihuánát szívnak az utcán”, hozzátéve, hogy ha látnak egy kicsit agresszívnak tűnő, alkoholfoasztó társaságot, és egy másik csoportot, akik marihuánát szívnak, akkor „természetesen a alkoholfogyasztókra fogunk figyelni”.

Az alkoholivás agresszívebbé tehet valaki, míg a marihuánaszívás nyugodt hangulatba hozza az embereket

 – jelentette ki a szóvivő, hozzátéve, hogy „meg akarjuk előzni az erőszakot”, és emiatt „a fókusz az ivó, és potenciálisan erőszakossá váló szurkolókon lesz”.

Németországban április elsejével lépett életbe a marihuána legalizációjáról szóló törvény, aminek értelmében a kannabisz használata továbbra is tilos közterületen, az iskolákban és a sportlétesítményekben, valamint azok százméteres körzetében.

Közben Gelsenkirchen rendőrkapitánya a Guardiannek elmondta, nehezen tudják felmérni, hogy mi fog történni a városban, mert nincsen elég információjuk a szurkolók új generációjáról, és nem tudják megmondani, hogyan fognak viselkedni. Peter Both hozzátette, hogy több biztonsági intézkedéssel készülnek erre a mérkőzésre, mint a többire.

Nyitókép: Marihuánás cigit sodornak a legalizálásért rendezett kannabisz felvonulás résztvevői a berlini tévétoronynál 2018. augusztus 11-én. Fotó: MTI/EPA/Alexander Becher

 

#Sport#foci-eb#anglia#szerbia#szurkolók#huligán#ULTRA#alkohol#marihuána##kannabisz

Címlapról ajánljuk