Sport

„Mi leszünk az Európa-bajnokok” – a németek bizakodók, Svájc és Skócia is készen áll a rajtra

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 14:56

A magyar válogatott csoportellenfelei, Svájc, Németország és Skócia is lejátszotta a foci-Eb előtti utolsó meccseit. 

A héten elrajtol a németországi labdarúgó Európa-bajnokság, amire minden résztvevő két utolsó felkészülési mérkőzéssel melegített be. Ahogy azt megírtuk a magyar válogatott először Dublinban játszott az ír válogatott ellen, majd itthon fogadta Izrael csapatát. Eközben a nemzeti tizenegy csoportellenfelei, Svájc, a házigazda Németország és Skócia is lejátszotta felkészülési mérkőzéseit. Lássuk, milyen eredménnyel!

A svájci válogatott elsőként Észtországot fogadta a felkészülés jegyében. Ahogy mondani szokás ez a meccs „országos 1-es” volt, a svájciak pedig valóban nem cáfoltak rá az elvárásokra. Minden mutatóban az észtek fölé nőttek, 63 százalékban birtokolták a labdát és 17 kapura lövésük volt, amiből 4 lett gól. Az észtek nem tudtak válaszolni, így alakult ki a 4-0-ás végeredmény. Svájc ezzel már 9 meccs óta veretlen hazai pályán.

Hétvégén aztán a svájci válogatott Ausztria vendégeként lépett pályára, ők pedig már jóval nagyobb ellenállást fejtettek az észteknél. Az osztrákok hamar előnybe kerültek, de a 25. percben Silvan Widmer kiegyenlített. Több gól nem esett, így Svájc ezután az 1-1-es döntetlen után érkezik majd Kölnbe, ahol első ellenfele a magyar válogatott lesz június 15-én.

Győzelmek és döntetlenek - így hangoltak a magyar válogatott ellenfelei a foci Európa-bajnokságra
Svájci válogatott Fotó: Reuters


Németország Ukrajna ellen játszotta az Európa-bajnokságot megelőző utolsó előtti felkészülési mérkőzését. A német csapatban a visszatérő Toni Kroos ezúttal nem lépett pályára, hiszen ő alig néhány nappal korábban még Bajnokok Ligája döntőt játszott a Real Madriddal. Ugyanebből az okból hiányoztak a válogatott dortmundi játékosai is. 

Ahogy arra számítani lehetett a német csapat volt a kezdeményezőbb, de közönségszórakoztató játékkal nehéz lett volna vádolni a Nationalelfet. Az első félidőben Jamal Musialanak és Florian Wirtznek is voltak az ukrán kapura veszélyes kísérletei, a legnagyobb helyzet mégis az ukránok előtt adódott. A 38. percben Roman Jaremcsuk kilencméteres lövését Manuel Neuernak kellett védenie. 

Győzelmek és döntetlenek - így hangoltak a magyar válogatott ellenfelei a foci Európa-bajnokságra
Kai Havertz és Jamal Musiala Fotó: Reuters


A második félidő 60. percében pályára küldött Maximilian Beier kiváló német cserének bizonyult. Első labdaérintésével hét méterről a lécet találta el, két perccel később pedig remek lövését Anatolij Trubinnak bravúrral kellett védenie. Ezt követően az ukránoknak is volt néhány veszélyes kontrája, de gól nem született, maradt a 0-0.

A németek másik felkészülési meccsükön Görögországot fogadták Mönchengladbachban. Ezen a találkozón már a legerősebb összeállításában játszott Németország. Julian Nagelsmann szövetségi kapitány Neuer − Kimmich, Tah, Rüdiger, Mittelstädt − Andrich, Kroos − Wirtz, Gündogan, Musiala felállásban vezényelte pályára csapatát. Ennek ellenére görögök az első félidőben meglepetésre megszerezték a vezetést. Örömük azonban nem tartott sokáig, hiszen a németek Havertz és Gross góljaival fordítottak, ezzel alakult ki a 2-1-es végeredmény. 

A német válogatott győzött, de a meccs utáni visszhangok igencsak keserűek voltak. A csapat és maga Nagelsmann is számos kritikát kapott. Labdabirtoklási fölényük ugyan meggyőző volt, de a németek kevesebb támadást vezettek, mint a görögök és védekezés terén is a szervezetlenebb csapat benyomását keltették. A Bild cikkében pedig az is terítékre került, hogy talán nem az eddig kirobbanthatatlannak hitt Manuel Neuernek kellene védenie, hanem a Barcelona kapusának, ter Stegennek. A német válogatott ennek dacára is a szurkolók maximális bizalmát élvezi, akik az utolsó felkészülési meccsen egy hatalmas „Mi leszünk az Európa-bajnokok” felirattal buzdították a csapatot.

Győzelmek és döntetlenek - így hangoltak a magyar válogatott ellenfelei a foci Európa-bajnokságra
Fotó: Reuters


A magyar válogatott harmadik csoportellenfele, Skócia az Eb-felkészülés első felvonásában a nem túl veretes gibraltári válogatottal játszott. Ez a meccs arra is alkalmas volt, hogy felfedje, mi lehet a skótok legnagyobb problémája az Eb-n: Lyndon Dykes sérülése. Ezzel ugyanis csupán két bevethető csatára maradt a skót csapatnak. Ehhez mérten a támadásaik valóban akadoztak, 24 próbálkozásból, mindössze 5 ment kapura és ebből csak kettő lett gól az egyik leggyengébb európai válogatott ellen. Ráadásul a skótok keretében egyelőre nem volt ott a Manchester United középpályása, Scott McTominay sem, aki még az FA Kupa május 25-i döntőjében sérült meg. A 27 éves játékos a válogatott egyik kulcsembere, a selejtezőkben mind a tíz összecsapáson pályára lépett és hét gólt szerzett. Az, hogy az Eb-n ott lesz-e például ellenünk a pályán, még erősen kérdőjeles.

Győzelmek és döntetlenek - így hangoltak a magyar válogatott ellenfelei a foci Európa-bajnokságra
Skót válogatott Fotó: Reuters


Az Európa-bajnoki főpróbán, vagyis az utolsó felkészülési mérkőzésen a skótok Finnországgal játszottak a glasgow-i Hampden Parkban. Skócia kézben tartotta a meccset, az 58. percben már 2-0-ra vezettek. A győzelmet azonban nem tudták megőrizni. A 72. percben először Kallman talált be a skót kapuba, majd kicsit több mint 10 perc múlva büntetőhöz jutottak a finnek, amit Antman értékesített. Ez a 2-2 döntetlen pedig a hátralévő percekben már nem változott.

A magyar válogatott ellenfelei összességében, Svájc észtek elleni meccsét leszámítva, óvatos győzelmekkel és döntetlenekkel hangoltak az Európa-bajnokságra, de talán éppen erre valók a felkészülési meccsek. Folytatás hamarosan az Eb-n.

Nyitókép: Reuters

#Sport#foci#foci-eb#magyar fociválogatott#svájc#németország#skócia

Címlapról ajánljuk