Sport

Egy botrányos sporteseményből próbáltak tanulni a párizsi olimpia szervezői

rtl.hurtl.hu

2024. április 19. 21:25

2022-ben Párizs adott otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, amely csak félórás csúszással tudott elkezdődni, és kisebb csoda, hogy senki sem halt meg. Ebből próbálnak most tanulni az olimpia szervezői.

A napokban volt a 25. évfordulója a futballtörténelem egyik legszörnyűbb stadiontragédiájának: a hillsborough-i szerencsétlenségben 97 Liverpool-szurkoló halt meg. Azt gondoltuk, hogy 2022-ben már nem történhet meg hasonló, ehhez képest hatalmas volt a káosz a beengedésnél a párizsi Real Madrid−Liverpool BL-döntő előtt.

Az Európai Labdarúgó-szövetség által megrendelt független vizsgálat a két esetet hasonlította össze, és a részletes elemzés egyik fontos megállapítása ez volt:

Figyelemre méltó, hogy senki sem vesztette életét Párizsban.

Most a 2024-es párizsi olimpia ügyvezetője a The Athleticnek nyilatkozva arról beszélt, hogy próbáltak tanulni a focimeccsel kapcsolatos hibákból is.

Christophe Dubi szerint a BL-meccsnél gondot okozott például az is, hogy Párizs az utolsó pillanatban vette át a döntőt Szentpétervártól (az orosz-ukrán háború miatt vették el a rendezést az orosz várostól), és hogy a különböző biztonsági erők között nem volt meg a szükséges összhang. Úgyhogy ezúttal nagy hangsúlyt fektetnek majd a biztonsági tervekre, hogy mindenhová jusson rendfenntartó.

Az olimpiai megnyitó is kérdéseket vet fel. Most először fordul elő, hogy szabadtéren rendezik meg egy olimpia nyitóünnepségét, méghozzá a Szajna mentén. Ám azt már most tudjuk, hogy az eredeti tervekhez képest csak feleannyian élvezhetik ezt személyesen.

Hétfőn Emmanuel Macron elnök közölte, ha túl nagynak ítélik a terrorfenyegetettséget, akkor akár be is vihetik a Stade de France-ba az eseményt. Dubi viszont arról beszélt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyelőre nem gondolkodik B- és C-tervben.

Immár kevesebb mint 100 nap, és elrajtol a XXXIII. nyári olimpia.

Nyitókép: Az olimpiai láng még Görögországban, az Eiffel-torony másolata előtt. Fotó: Marcos Chouzouris/Eurokinissi via REUTERS 

#Sport#olimpia#párizs#biztonság

Címlapról ajánljuk