Sport

Marco Rossi: Azonnal felismertem, hogy Orbán Viktor követi és érti a játékot

rtl.hurtl.hu

2024. március 18. 6:44

Marco Rossi, a válogatott szövetségi kapitánya sok olyan magyar játékossal találkozott, aki az első nehézségnél feladta a küzdelmet. Ezen akart változtatni a Honvédnál és a nemzeti tizenegynél is. Elmondta, hogy ki védi meg attól, hogy a politikusok beleszóljanak a munkájába és hogy mivel számol az Eb-re.

„Az emberek gyakran elfelejtik, hogy ő a legsikeresebb edző a futball történetében. Amikor edzőkről beszélünk, ő az első” – mondta a 444.hu-nak interjúban Marco Rossi Carlo Ancelottiról, akit egyik legnagyobb inspirációjaként nevezett meg. 

A beszélgetésben szóba kerültek az olasz és magyar futballkultúra közötti különbségek. Rossi szerint az egyik szignifikáns eltérés a bajnokságok színvonala. Az olasz az UEFA rangsorolásában az angol után a második legnívósabb Európában, a magyar ehhez képest a hivatalos rangsor szerint valahol a 23. és 24. hely környékén áll, magyarázta Rossi.

Ami leginkább megkülönbözteti az olasz futballistákat a magyaroktól, az a mentalitásuk. Az olaszok jobban hozzá vannak szokva, hogy utolsó pillanatig küzdjenek a céljaikért, akkor is, ha csak minimális esély van a sikerre

– fogalmazott Marco Rossi, aki hozzátette: a Magyarországon töltött tizenegy év alatt sok olyan játékossal találkozott, aki az első akadály után feladta a küzdelmet. Ezt a mentalitást a Honvédnál és most a válogatottnál is megpróbálják megváltoztatni, szerinte ez már a válogatottnál látszik is. 

Akkor is küzdünk, akkor sem adjuk fel, és akkor sem félünk, ha jobb az ellenfél, vagy ha épp hátrányban vagyunk. Hiszünk magunkban.

Marco Rossi elismerte, hogy baj van a magyar utánpótlásképzéssel. Szerinte a megfelelő infrastruktúra és megfelelő körülmények megvannak, a hiányosságok a szakmai oldalon érzékelhetőek. Úgy látja, nincs elegendő versenyképes tudás a rendszerben, különös tekintettel a legérzékenyebb,  8 és 16 év közötti korcsoportok felkészítésére. 

A magyar edzőket nem akarta minősíteni, mert nincsen mélyebb tudása a napi munkájukról. 

Ha az eredményeket veszem alapul, a legjobb magyar edző ma Bognár György. Második helyen áll a Pakssal, és a bajnoki címért küzd, annak ellenére, hogy a csapatában nincsenek kiemelkedő, vagy nemzetközi kvalitású játékosok

– mondta. 

Találkozás Orbán Viktorral

A szövetségi kapitány kérdésre elmondta, hogy soha senki nem próbált beleszólni a munkájába a politikusok oldaláról. Az egyik oka ennek, hogy Csányi Sándor MLSZ-elnök kellő védelmet biztosított számára. Biztos benne, hogy amíg ő a kapitány, ez így is marad.

Orbán Viktor miniszterelnökkel valamikor 2012-2013 környékén találkozott a Sóstói-stadionban. Liftre vártak, ő csak annyit vett észre, hogy egy fontos ember lehet mellette, mert testőrök védték. Aztán a liftben összeismerkedtek, Orbán Viktor dicsérte a Honvédot, amiért soha nem engedik az ellenfelet játszani.

Azonnal felismertem, hogy követi és érti a játékot. Honvéd-edzőként többször összefutottunk, és pár percet mindig beszéltünk a fociról. De csak a fociról. Aztán kapitányként persze sűrűbben. Soha nem adott nekem tanácsot vagy kért számon szakmailag

– mondta. 

Marco Rossi az Európa-bajnoksággal kapcsolatban fontosnak érezte kiemelni, hogy külön kell választani az álmokat és a terveket. Szerinte a csoportból való továbbjutás álom lenne.

Németország ellen játszunk, amely egy jobb csapat. Svájcra ugyanez igaz. És ott vannak a skótok, akik ellen roppant nehéz játszani. Ez nem egy könnyű csoport. Talán nem olyan komplikált, mint az előző EB-n volt, de nehéz. Abban bízunk, hogy mindhárom ellenféllel felvesszük a versenyt, az álmunk pedig a továbbjutás. Nem lesz könnyű.

Marco Rossi életéről könyv készült, itt többet is megtudhat róla:


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Sport#marco rossi#futball#magyar válogatott#foci

Címlapról ajánljuk