Sport

Vizsgálat indul az ukrán teniszező ellen, mert lekezelt orosz vetélytársával

rtl.hurtl.hu

2024. január 24. 15:03

Az Ukrán Tenisz Szövetség vizsgálatot indított a fiatal Jelizaveta Kotliar ellen, aki az Australian Open junior versenyén meccse végeztével kezet fogott az orosz Vlada Micsevával. Édesapja a lány védelmére kelt, a lány rutintalanságára fogta a szövetség által kellemetlen incidensként elkönyvelt esetet.

A teniszező két sima szettben elvesztette a mérkőzést, majd a teniszes hagyományokhoz igazodva a hálóhoz lépett, hogy megköszönje a meccset ellenfelének. Hétköznapi jelenetről lett volna szó, az ukránok körében komoly felháborodást váltott ki a gesztus, ugyanis a fiatal játékos orosz teniszezőnek nyújtott kezet.

A videót az X-en (korábban Twitter) többször is megosztották.


„A lányom nem tudta kontrollálni a viselkedését. Automatikusan végig csinálta a meccs utáni rituálét, nem vette észre, hogy a háló mögött annak az országnak a képviselője van, aki támadást indított a hazánk ellen” – nyilatkozott az apa, Konsztantyin Kotliar.

Édesapja mellett a felnőtt selejtezőn tovább jutó, 23 éves Dajana Jastremszka is a fiatal játékos védelmére kelt. „Tapasztalatlan még, és hagyta, hogy az érzelmei vezessék, összezavarodott. Egészen biztos vagyok benne, hogy ő is Ukrajna mellett áll” – fogalmazott.

Már a torna elején jelezték az ukrán játékosok, hogy orosz ellenfeleiknek nem fognak kezet nyújtani, ha egy meccsbe kerülnek, ezzel szolidaritást vállalva országuk mellett. 

A felvetés bátor döntésnek minősül, ha figyelembe vesszük, hogy a tavalyi vívó világbajnokságról ugyanezért a gesztusért kizárták a világbajnok ukrán vívó Olga Harlant.

Nyitókép: Getty Images

#Sport#tenisz#ukrán#orosz#botrány#kézfogás

Címlapról ajánljuk