Sport

Kovács Kokó István: Indulok az ökölvívó szövetség elnöki posztjáért

rtl.hurtl.hu

2023. november 13. 5:07

November 18-án közgyűlést tart a Magyar Ökölvívó Szakszövetség, ahol várhatóan megválasztják a szervezet új elnökét és elnökségét. Kovács Kokó István az rtl.hu-nak azt mondta, több elismert szakember támogatásával elindul az elnöki székért. Ellenfele várhatóan az a Kurtucz Csaba korábbi elnök lesz, akit az előző elnökség azzal vádol, hogy szabálytalanul költött el legalább 170 millió forintot, ezért az ellenőrző testület elnöke feljelentést is tett az ügyészségen. Kurtucz Csaba korábban azt mondta, ő az elnökség egyes tagjai ellen indított jogi eljárást.  

„Nagyon sok klubtól kaptam megkeresést, és velük egyeztetve jutottam arra a döntésre, hogy indulok a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöki pozíciójáért” – mondta az rtl.hu-nak Kovács Kokó István olimpiai, világ- és Európa-bajnok bokszoló. 

A közgyűlést várhatóan november 18-án tartják, erre azért lesz szükség, mert

a korábbi elnök, valamint az elnökség között annyira elmérgesedett a helyzet, hogy mindenki benyújtotta a lemondását, majd kölcsönösen fel is jelentették egymást. 

A korábbi ellenőrző testület vezetője a feljelentésén kívül is igen súlyos állításokat fogalmazott meg egy levélben, amelyet – mint arról a Sportal is beszámolt – Schmidt Ádámnak, a sportért felelős államtitkárnak is elküldött októberben. 

Az rtl.hu-hoz is eljutott dokumentumban az ellenőrző testület elnöke egyebek mellett azt írta:

  • legalább 170 millió forint értékben hozott szabálytalanul döntéseket Kurtucz Csaba anélkül, hogy elnökségi felhatalmazással rendelkezett volna.
  • Tíz elnökségi ülést érintő számlát számoltak el különböző költések miatt (ételek, italok, irodaszerek stb.), de csak öt elnökségi ülést tartottak. Szerinte megkérdőjelezhető tételek is voltak a listán, például pálinkavásárlás.
  • Az ellenőrző testület munkáját akadályozták, ezért nem fértek hozzá minden szükséges dokumentumhoz.
  • A könyvvizsgáló jelentése szerint „a közpénzekkel való elvárható gazdálkodás hiánya” jelent meg az elmúlt hónapokban, különösen a bérkifizetések és az egyéb elszámolásokkal kapcsolatban. Egyben azt is jelezte, hogy veszélybe került az év hátralévő részében a gazdálkodás.
  • Elnökségi felhatalmazás nélkül számoltak el költségeket külföldi állampolgárok számára (repülőjegy, szállás stb.).  

Az ellenőrző testület arra kérte Schmidt Ádámot, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket, már csak azért is, mert nem minden dokumentumhoz tudtak hozzáférni. Az rtl.hu megkereste a sportért felelős Honvédelmi Minisztériumot, hogy 

az államtitkár végül mit lépett a levél hatására, de kérdéseinkre nem érkezett válasz.

Az állításokkal kapcsolatban megkerestük a szövetségen keresztül Kurtucz Csabát is, de ő sem válaszolt. Korábban visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint pazarló gazdálkodást folytatna a szövetség élén. Mint mondta, a MÖSZ költségvetése stabil, sőt még tartalékokkal is rendelkezik. Ugyanakkor megjegyezte, bizonyos forrásokat át kellett csoportosítani.

A november 18-i közgyűlésen két jelölt biztosan lesz, Kovács Kokó Istvánon kívül ugyanis – korábbi nyilatkozatai alapján – Kurtucz Csaba is elindul. Forrásaink szerint a pénzügyi gazdálkodást érintő botrány ellenére a volt elnök nem teljesen esélytelen, a tagság körében ugyanis népszerű fejlemény volt, hogy az előző elnökség távozik, 

Kurtucz Csaba pedig azzal kampányol, hogy megtisztulást hoz a szervezet életébe.

Kurtucz Csaba arra a kérdésre sem felelt, hogy felállítottak-e jelölőbizottságot a közgyűlési elnökválasztás alkalmából, ennek a testületnek ugyanis egyebek mellett az lenne a feladata, hogy megállapítsa, a jelöltek megfelelnek-e a szükséges feltételeknek. Ha nincs jelölőbizottság, és a közgyűlés legalább kétharmada támogatja a javaslatot, akkor a helyszínen lévők közül lehet elnököt és elnökségi tagokat választani, de ebben az esetben – állítják a volt elnök kritikusai – érdemi előszűrésre nem lesz lehetőség.  

Kovács Kokó István saját indulásáról az rtl.hu-nak azt mondta, hogy több elismert szakembert is meg tudott győzni arról, hogy támogassák őt, és térjenek vissza bokszéletbe. Az egykori ökölvívó egyébként jelentős tapasztalattal rendelkezik, jelenleg a Boksz Világszervezet európai szekcióját vezeti, korábban pedig a nemzetközi amatőr szövetség (AIBA) főtitkára volt.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Sport#Magyar Ökölvívó Szakszövetség#kovács kokó istván#schmidt ádám#kurtucz csaba#ma#ökölvívás#boksz#tisztújítás

Címlapról ajánljuk