Sport

Költségvetési csalás miatt indítottak eljárást az ökölvívó szövetség elnökségi tagjai ellen

rtl.hurtl.hu

2023. október 27. 12:01

Már a rendőrségi nyomozás is elindult, nem csitul a viszály a lemondott elnök és az elnökség között. 

Költségvetési csalás miatt indítottak eljárást az ökölvívó szövetség elnökségi tagjai ellen. 

Kurtucz Csaba, a Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) lemondott elnöke szerint a sportág érdekeit szolgálja a megtisztulás, ezért indítottak eljárást. Kassai László vezetőségi tag szerint viszont az elnök fontos kérdésekben egyedül döntött, és nem kezelte megfelelően a pénzügyeket.

A korábbi alelnök Kurtucz Csabát január 14-én egyhangúlag választották meg elnöknek. A viszonya azonban megromlott az elnökségi tagokkal, aminek következtében október 10-én az elnök és az elnökség is lemondott.

„A konfliktus abból alakult ki, hogy az ellenőrzési testületünk elkezdte ellenőrizni ezeket a pénzügyi dolgokat, és kiderült, hogy olyan költségvetéssel rendelkezünk, amely finoman szólva pazaroló-költekezőnek mondható. Mondok rá egy példát: egész éves dologi kiadásaink 172 milliót irányoztak elő. Ezzel szemben a 6. hónap 31. napján már 340 millió volt a költés” – mondta a köztévében Kassai László az MTI szerint. Hozzátette, szerintük az elnök a mandátumának első szakaszában érvényes munkaszerződés nélkül vette fel a fizetését.

„Mi csak ezt akartuk! Legyen egy alapszabályszerű működés, amelynek pénzügyi hátterét is tisztán látjuk” – fogalmazott Kassai László, aki szerint minden az állítólagos pénzügyi visszaélésekre vezethető vissza. Kiemelte, a szövetség a magyar államtól 700 millió forintot kap, amelyből 300 millió forint a bérköltség, míg az egyesületeknek 125 millió forint jut, így a költségvetésből több tétel úgy lett elköltve, hogy arról nem tudtak.

Kurtucz Csaba a vádakra reagálva az M1-nek elmondta, megállapodtak abban, hogy elnökként is munkajogviszonyban folytatja a tevékenységét, de ezt követően, ahogy kialakult az elnökség és az elnök közötti érdekellentét, egyszerűen nem írták alá a munkaszerződés módosítását, sőt, kijelentették, hogy a szerződése érvénytelen. Jelezte, a Munka Törvénykönyvének megfelelő munkajogviszonya van, csak a munkaköre miatti módosítást nem foglalták írásba. 

Kurtucz Csaba visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint pazarló gazdálkodást folytatna a szövetség élén. Hangsúlyozta, a MÖSZ nem 700, hanem 580 millió forintot kap az államtól, a költségvetése pedig stabil, sőt még tartalékokkal is rendelkezik. Ugyanakkor megjegyezte, bizonyos forrásokat át kellett csoportosítani.

„Ami elmondható, az az, hogy az elnökség bizonyos tagjai ellen egy eljárást indítottunk költségvetési csalás esetében. Ez folyamatban van, a rendőrséggel felvettük már a kapcsolatot, a nyomozási szakasz elindult” – fogalmazott Kurtucz Csaba.

A MÖSZ tisztújító közgyűlése a tervek szerint november 18-án lesz, Kurtucz Csaba az M1-nek megerősítette, hogy újraindul az elnöki pozícióért.

Nyitókép: Getty Images

#Sport#Magyar Ökölvívó Szövetség#box#költségvetési csalás

Címlapról ajánljuk