Sport

Politikai botrány lett a csigalassú szomáliai sprinter miatt, a kormány sűrűn elnézést kér, kirúgások váthatóak

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 3. 14:50

Az is kiderülhetett, hogyan kerülhetett egy látványosan inkompetens induló az egyetemi játékokra.

Mi is beszámoltunk a virálissá vált szomáliai futónő esetéről, aki több mint húsz másodperc alatt teljesítette a száz méteres távot, ezzel lassúsági rekordot döntve a 31. Nyári Egyetemi Világjátékokon a kínai Csengtuban.

A csekély tapasztalattal bíró futó indulása komoly vitát kavart, azt beszélik ugyanis, hogy csak azért állhatott rajthoz, mert a nagybátyja a szomáliai atlétikai szövetség alelnöke. A tisztviselő egyébként rögtön a parádés futás után gratulált is unokahúgának, hogy bekerült a csapatba.

A LadBible cikke szerint a nemzetközi szinten alapos derültségre okot adó teljesítmény miatt Szomáliában inkább felhúzták magukat a helyiek. A közösségi médiában több szomorú szomáliai szerint az ország sportminiszterének le kellene mondania az eset miatt, illetve számos helyi szerint a kormány inkompetenciáját is bizonyítja az, hogy versenybe kerülhetett a futó. Olyan komment is akadt, amely szerint „szomáli nőként a mai nap nem volt túl jó”.

Mohamed Barre Mohamud sportminiszter közben sűrűn elnézést kért, és Abukar futását „szégyennek” nevezte. Azt mondta: „Ami ma történt, az nem képviseli a szomáliai népet. Bocsánatot kérünk a szomáliai néptől”.

Az MTI pedig azt írja: Szomália sportért felelős minisztere az országos atlétikai szövetség elnökének felfüggesztésére szólította fel a nemzeti olimpiai bizottságot. A sportminisztérium a nemzeti olimpiai bizottsággal gyors vizsgálatot folytatott le, amelyben kiderült, hogy Nasra Abukar Ali még csak nem is sportoló, az ország egyetemi uniója pedig azt közölte, hogy nem is küldött Kínába versenyzőt női száz méteren.

Khadijo Aden Dahir szövetségi elnök szerinte „Khadijo Aden Dahir visszaélt hatalmával, és súlyosan rontotta az ország hírnevét”. Az ominózus vágtát alább lehet megnézni:


Nyitókép: Twitter

#Sport#szomália#futó#lassú#kirúg#vizsgálat#kína

Címlapról ajánljuk