Sport

Szijjártó Péter szerint hozzájárulna a békéhez, ha az oroszok is részt vehetnének az olimpián

rtl.hurtl.hu

2023. július 25. 10:14

A bojkott veszteseinek a sportolókat látja.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán írt arról, hogy találkozott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alelnökével, és arról beszélgettek, hogy jó lenne, ha a sport a béke eszköze lenne, és ha élesen el lehetne választani egymástól a sportot és a geopolitikát.

A Japánban tartózkodó magyar külügyminiszter ugyan nem említette konkrétan a bejegyzésben, hogy Oroszország és Belarusz nem kap meghívót a jövő évi párizsi olimpiára, de azt írta, hogy szerinte a teljes részvétellel megtartott olimpia nagy segítséget jelenthetne a háborús konfliktusok, így az Ukrajnában zajló háború békés rendezésében is.

Szijjártó úgy gondolja, az olimpiai bojkott vesztesei azok a sportolók, akik egész életük során edzenek, készülnek és nincs közük a politikai döntésekhez. (Ám mint korábban írtuk, egyelőre úgy tűnik, hogy az orosz és fehérorosz sportolók semleges színekben rajthoz állhatnak.) Párhuzamot vont az 1984-es Los Angeles-i olimpia bojkottjával, amihez más szocialista országokkal együtt hazánk is csatlakozott arra válaszolva, hogy az 1980-as moszkvai olimpiát a nyugati államok bojkottálták a Szovjetunió afganisztáni bevonulása miatt.

A bejegyzésben a külügyminiszter azt is írja, hogy Magyarország lehetőséget adott az ukrán női kézilabda-válogatottnak, hogy a világbajnoki selejtezőjét, a belarusz futballválogatott pedig Európa-bajnoki selejtezőjét nálunk játszhassa le.

Nyitókép: Facebook / Szijjártó Péter

#Sport#szijjártó péter#olimpia#oroszország#bojkott#béke

Címlapról ajánljuk