Nem hívják meg Oroszországot és Fehéroroszországot a párizsi olimpiáraJúlius 26-án érkezik az olimpiai meghívó a világ országai részére, néhány kivétellel.
Sport

Nem hívják meg Oroszországot és Fehéroroszországot a párizsi olimpiára

rtl.hurtl.hu

2023. július 13. 21:41

Július 26-án érkezik az olimpiai meghívó a világ országai részére, néhány kivétellel.

Nem kap meghívót a jövő évi párizsi olimpiára Oroszország és Fehéroroszország a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB), amely csütörtökön közölte az erre vonatkozó döntését az MTI szerint. Egyelőre úgy tűnik, hogy versenyzőik semleges színekben rajthoz állhatnak.

A NOB hagyományosan meghívót küld egy évvel az ötkarikás megnyitó előtt a világ összes olimpiai bizottságának, melyben az eseményre invitálja az adott nemzet csapatát. A szervezet csütörtökön azt közölte, hogy 203 tagországának július 26-án küldi ki a meghívót.

Azt írták: „Ezek között nem szerepel Oroszország és Fehéroroszország, valamint Guatemala olimpiai bizottsága”. Guatemala azért nem kap meghívót, mert a közép-amerikai ország olimpiai bizottságának tagságát politikai beavatkozásra hivatkozva tavaly szeptemberben felfüggesztették.

A NOB tavaly, néhány nappal a háború kirobbanása után azt sürgette a nemzetközi sportági szakszövetségeknél, hogy zárják ki a sportolókat, a hivatalos személyeket, valamint az orosz és fehérorosz, valamilyen esemény házigazdájának jelölt városokat. Idén március 28-án a végrehajtó bizottság azt javasolta, hogy a sportági szövetségek csak semleges státuszban engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat, és csak azokat, akik nyilvánosan nem emeltek szót az ukrajnai háború mellett, illetve nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel, illetve nemzetbiztonsági szervekkel.

A NOB végső döntést még nem fogalmazott meg az orosz és fehérorosz versenyzők párizsi részvételét illetően, de többször közölte már, joga van úgy határozni, hogy nem hívja meg a francia fővárosba a két nemzet sportolóit. Hozzátették: „A NOB a megfelelő pillanatban, saját belátása alapján hozza majd meg az erre vonatkozó döntést anélkül, hogy kötve lenne a korábbi olimpiai kvalifikációs versenyek eredményeihez”.

Nyitókép: MTI / AP / Thomas Padilla

#Sport#párizs#olimpia#meghívó#oroszország#fehéroroszország#guatemala#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk